Vlonderplanken voor uw terras

Er zijn veel verschillende soorten vlonderplanken, maar welke planken gaat u gebruiken? Voorkom keuzestress en lees onze tips.

Kies de juiste vlonderplank voor uw terras

Het mooie weer komt eraan en u staat te popelen om een terras te maken waar u van kunt genieten. De keuze is gevallen op een onderhoudsarm terras van vlonderplanken. Goeie keus! En dan....

Hout of composiet

Niets kan tippen aan de warme en natuurlijke uitstraling van hout. Of toch wel? Misschien past composiet beter bij u? Composiet is een samengesteld product. Daardoor is elke plank gelijk, dus geen kleurnuances en noesten.

Hout
Hout kan worden opgedeeld in 2 soorten; naaldhout of hardhout. Onder naaldhout valt onder andere onbehandeld lariks douglas, geimpregneerd grenen en vuren.
Naaldhout heet ook wel zachthout. De naam zegt het al, het hout is zachter en dus minder sterk als hardhout. Doordat het zacht is heeft het ook meer vochtopname.
Hardhout is een verzamelnaam voor verschillende soorten hout. Hierbinnen lopen de verschillen nogal uiteen. Zo neemt Keruing hout veel vocht op, kan het bloeden en heeft het een sterke werking. Niet echt geschikt voor een vlonderterras. Neem dan Bankirai of het luxe Ipe hout. Dit neemt weinig vocht en vuil op. Dat loopt wel zo fijn!

Composiet
Zoals hiervoor gezegd is composiet een samengesteld product. Hier zijn verschillende soorten in te krijgen zoals WPC en Resysta. WPC staat voor Wood Polymer Composite, dit bestaat voor 50% uit houtstof dat vrijkomt bij het maken van FSC parket hout. De rest van de bestanddelen zijn poly ethyleen, bindingsmiddelen, kleurpigmenten en UV-stabilisatoren. Resysta is gemaakt van biologisch restafval in de vorm van rijstvlieshulzen, zout en mineralen. Superduurzaam!
Composiet is massief verkrijgbaar of met holle kamers. Holkamer planken zijn goedkoper, maar er kan water in blijven staan. Koop bekende merken zoals Easydeck, Megawood of Resysta, alleen dan heeft u gegarandeerd kwaliteit.

Met groef of glad geschaafd

Wist u dat vlonderplanken met groeven vaak gladder zijn dan glad geschaafde planken? Jarenlang dacht men dat planken met groeven een anti-slip werking hadden, maar niks is minder waar. Juist in de groeven blijven vuil en algen sneller achter en dat zorgt voor een gladde laag. Een effen plank spoelt zichzelf deels schoon, ook kan een glad geschaafde vlonderplank makkelijker schoongeveegd worden.

Voor u kiest

Nu u de verschillende soorten vlonderplanken kent is het tijd om te kijken naar uw wensen. Heeft u zware tuinmeubelen die op het terras komen te staan? Kies dan niet voor naaldhout. Naaldhout is zachthout, dit is kwetsbaarder en deukt makkelijk. In de deuken kunnen vuil en algen zich makkelijk ophopen.
Aanbid u de zon? Kies dan voor Composiet, dit is uitermate geschikt voor in de zon, UV-bestendig en kleurvast.
Naaldhout is relatief goedkoop en geimpregneerde vlonderplanken hebben een levensduur van 10-15 jaar.
Gaat u liever voor duurzaam en een langere levensduur? Dan moet u Bankirai hebben! Bankirai heeft een levensduur van 20-25 jaar.
En komt uw terras bij het zwembad? Kies dan Resysta, dat is superstroef.


Montagetips

Naaldhout heeft een sterkere houtwerking, gebruik dan een ruimte van minimaal 1 cm tussen de vlonderplanken. Hardhout kan gelegd worden met een smalle naad van 7-8 mm. Composiet vlonderplanken kunnen blind gelegd worden met de speciale bevestigingsclips. Leg holkamer composiet op afschot, zodat het water eruit kan lopen.


Veelgemaakte fouten

- Besparen op de fundering. Wilt u besparen op uw terras? Doe dat dan op de dikte van de plank, niet op de fundering. Hanteer een balkafstand van maximaal 40 cm tussen de onderbalken. Dan veren de terras dekdelen amper door. Gebruik hardhouten terrasplanken van 21 of 25 mm dik, bij naaldhout adviseren we 28 mm dikke planken.

- Appels met peren vergelijken. Bankirai en Keruing zijn allebei hardhout, maar absoluut niet te vergelijken. Zelf het verschil zien? Vraag dan proefmonsters aan, zo kunt u zelf voelen wat het verschil is. Als u dan toch de plankjes in huis heeft liggen, pak meteen de boormachine er even bij. Pas als je zelf een gat of schroef boort weet je hoe makkelijk het gaat.

- Terras reinigen met een hogedrukreiniger. Hoe dan wel? Lees onze onderhoudstips hieronder.


Onderhoud


Bezem & Regelmaat

Onthoud die 2 woorden. Gebruik een harde bezem om het terras te vegen.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of hogedrukreiniger. Hierdoor openen de houtnerven zich en is er meer ruimte voor algen om zich te hechten. Om het hout beter te beschermen gebruikt u olie of beits. Olie hardhout 2x in het jaar, zo spoelt vuil makkelijk weg. Naaldhout kunt u beitsen, hiermee brengt u een beschermende laag aan.
Maar het onderhoud volstaat met vegen bij droog weer. Meer is niet nodig. Succes gegarandeerd.

In het kort

Bankirai; hardhout, lange levensduur (20-25 jaar), neemt weinig vocht en vuil op, zwaar.
Keruing; hardhout, neemt veel vocht op, kan bloeden, mooie rood-bruine kleur.
Ipe; tropisch hardhout, luxe uitstraling, neemt weinig vocht en vuil op, duurzaam.
Geimpregneerd grenen; naaldhout is zacht, kan snel deuken, levensduur van 10-15 jaar.
Lariks douglas; sterke houtwerking, duurzaam naaldhout, neemt veel vocht en vuil op.
Composiet; samengesteld uit hout en kunststof, lange levensduur, kleurvast.
Resysta; samengesteld uit biologisch materiaal, superstroef, superduurzaam.

 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk https://gadero.nl/vlonderplanken