Foto: img-stiga-bladblazers-sab-80-ae-accu-13-1280x853

Tuinonderhoud: snoei, maai en knip!

De beste tuinonderhoud bereik je met behulp van multifunctioneel tuingereedschap. Lees hier hoe je wanneer je tuin moet onderhouden?

Guido van Loon

Waar gaat je voorkeur naar uit? Gekleurde bloemen, sierlijke planten, functionele struiken, mooie bomen of een combinatie van dit alles? Je tuin is een persoonlijk stukje natuur dat je naar eigen wens ingericht hebt. Om van je tuin een paradijs te maken is het belangrijk dat je je bloemen, planten en struiken goed onderhoudt. Haal het beste eruit en snoei je gewas. En vergeet het tuingereedschap niet. Kies voor de beste heggenschaar, snoeischaar of snoeimachine.

Snoeien

Snoeien is natuurlijk niet alleen maar het afknippen van takken en bladeren. Zo is de juiste tijd voor het uitdunnen van de takken van groot belang. Want doe je het niet in het goede seizoen kan dit het leven van je begroeiing kosten. We onderscheiden de drie meest belangrijke momenten voor het snoeien van gewas.

Jeugdsnoei 

Jong gewas groeit harder dan oudere bomen en struiken en daarom moet dit jonge gewas vaker gesnoeid worden. Het belangrijkste doel bij jeugdsnoei is het recht krijgen van de stam. Door te snoeien blijft de permanente kroon van de jonge boom of struik onderhouden en krijgt deze een recht opgaande top.

Begeleidingssnoei 

Jonge bomen hebben begeleiding nodig bij het volwassen worden. Bij begeleidingssnoei wordt ervoor gezorgd dat de jonge bomen en struiken een evenwichtig opgebouwde kroon behouden. Ook wordt hiermee de hoogte van de laagste takken van de kroon bepaald.

Uitdunningssnoei 

Dit wordt gedaan op het moment dat de boom of struik zijn maximale grootte heeft bereikt. Deze levensfase is te herkennen aan uitgezakte gesteltakken, een strakke contour van de kruin met weinig blad en veel jonge twijgen aan de buitenkant van de kruin. Snoeien in deze fase is om de natuurlijke balans terug te krijgen.

Wanneer wat snoeien?

Het is van groot belang dat je je bomen, struiken en planten in de goede periode van een snoeibeurt voorziet. Zet je er in het verkeerde seizoen de schaar in, kan het zo zijn dat het gewas afsterft.

Winter

Het snoeien van bomen en heesters (houtige gewassen met een vroege sapstroom) gebeurt over het algemeen in de wintermaanden, dit is van oktober tot en met maart. Buiten is het winterkoud en de bladeren zijn van de bomen gevallen. Hierdoor is het makkelijker om de kroonstructuur te overzien en dit vergemakkelijkt het snoeien. Ook geeft het in deze periode minder afval. Pas wel op, want wanneer je gaat snoeien bij strenge vorst heb je kans op vorstscheuren.

In de winter kun je je eigen kerstversiering uit je tuin halen. Takken van hulst, klimop en coniferen of rozenbottels en uitgebloeide bloemen van kaardenbol, Monarda en hortensia zijn decoratief en prima te snoeien in de koude wintermaanden.

Lente

De lente is zeker niet de beste periode om te snoeien. Dit heeft te maken met het broedseizoen van vogels waarvan men wettelijk de nesten niet mag verstoren. Ook zijn er veel bomen die bloeden in de (vroege) lente.

Zomer

In de zomerperiode snoeien we de bloemen die in de lente zo mooi gebloeid hebben. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen zullen deze nieuwe knoppen krijgen en zorg je bij sommige planten voor een tweede bloei. Zo kun je dus twee keer per jaar van eenzelfde bloeiende bloem genieten. Het snoeien van bloemen is geen moeilijke klus. Bij rhododendrons bijvoorbeeld kun je met een draaiende beweging simpelweg de uitgebloeide bloemen verwijderen. Sommige rozen vormen na de bloei bottels, deze worden niet teruggeknipt. Ook uitgebloeide lavendel kan worden gesnoeid. 

De zomer is ook een geschikte periode voor het snoeien van groenblijvende hagen. Augustus is bij uitstek een goede maand om de hagen van een tweede snoeibeurt te voorzien. Hagen, buxus en andere dicht struikgewas blijven zo langer mooi. Het beste is om dit op een donkere dag te doen, zo heeft de haag het minste kans op verbranding door de zon.

Herfst

Natuurlijk mogen we de vaste planten in je tuin niet vergeten. Deze bloeien in de warmere maanden en daarom is het belangrijk om ze voor die tijd te snoeien, ook wel afzetten genoemd. Dit blijkt een vrij simpele klus aangezien de takken of stelen van deze planten gewoon bij de grond afgeknipt kunnen worden. Je kunt ervoor kiezen om de vaste planten vóór de winter af te zetten, in de herfst dus. Zo krijg je wel een kale tuin, maar het is wel het beste voor de planten. Je kunt er ook voor kiezen om het na de winter te doen. Dan zorgen de stelen en bladeren voor bescherming van de vaste plant. Ook geven de stelen in de winter een mooi winterbeeld.

TIP: de afgevallen bladeren geven je tuin natuurlijk een prachtige herfstuitstraling. Maar je moet het wel bijhouden om te voorkomen dat het een dikke rommelige laag wordt. Maak het jezelf lekker makkelijk en schaf een bladblazer aan. Binnen een mum van tijd is je tuin dan weer opgeruimd en schoon. 

Rozen 

Voor het snoeien van rozen is de lente wel een prima periode. Het snoeien van rozen moet ieder jaar gebeuren, over het algemeen in maart. Als op de juiste manier gesnoeid wordt en dit vooral ieder jaar wordt bijgehouden, dan zal de roos jarenlang een goede en rijke bloei geven. Het snoeien kan gebeuren met een snoeischaar of als de tak te dik of te hard is met behulp van een kleine boomzaag of een takkenschaar. Op jong hout bloeit de roos het beste! Het jonge hout is te herkennen aan de olijfgroene kleur van het hout. Wanneer het donkerbruin is, dan heb je te maken met oud hout. In principe wordt al het bruine hout altijd weggeknipt. Alle typen rozen dienen boven een slapend oog gesnoeid te worden. Een slapend oog is te herkennen aan een aanliggend rood gekleurd puntje op een nieuwe stengel die gevormd wordt door het uitlopen van een knop.

 

In mei dienen de buxus, de hagen en andere dichte struiken gesnoeid te worden. Controleer wel eerst goed of er geen vogels zitten te broeden tussen de takken, want ook tussen de klimplanten kan een vogelnestje verborgen zitten.

Grasmaaien

Gras groeit als kool! April staat bekend als grasmaand van de zomer-, winter- en voorjaarbloeiende heide. Zorg voor een goede maaimachine die past bij de afmetingen van je gazon. Of gebruik een handige robotmaaier! Drie à vier cm is een prima hoogte.

Snoeiwonden

Door het snoeien van takken ontstaan er snoeiwonden. Deze wonden genezen doordat nieuw callusweefsel wordt gevormd dat de tak beschermt. Maar pas op! Want voordat de wond genezen is, kan het blote hout door schimmels worden aangetast. Dus is het belangrijk snel maatregelen te nemen om vooral grotere snoeiwonden te beschermen met een wondafdekmiddel gemaakt van natuurharsen. 

Fruitboom

Het snoeien van fruitbomen is een verhaal apart. Het heeft er alles mee te maken hoeveel fruit de boom zal geven en wat de kwaliteit hiervan is. Goed snoeien is dus erg belangrijk voor wanneer je wilt genieten van een lekkere appel of peer.

 

Het hangt helemaal af van de soort welke periode het meest geschikt is om te snoeien. In het algemeen kan gesteld worden dat appel- en perenbomen in de winterperiode gesnoeid worden, maar niet tijdens de vorstperiode. Appel- en perenbomen die jonger zijn dan vier jaar snoeit men in het voorjaar. Oudere bomen kunnen vanaf december tot maart gesnoeid worden. Heb je fruitbomen die zwak groeien? Snoei ze dan in januari om de groei te bevorderen. Sterke groeiers moeten juist afgeremd worden, dit kan door middel van snoei in maart.

 

Om een betere vruchtzetting te krijgen, wordt een zomersnoei aangeraden. Voor peren geldt hiervoor half juni, voor appels half juli. Steenvruchten zoals kersen-, perziken- en pruimenbomen worden veel minder gesnoeid. Het beste tijdstip om deze te snoeien is na de pluk in de late zomer. Hetzelfde geldt voor het meeste kleinfruit.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties