Foto: moestuin-groentetuin-tuinieren-moestuinbak-2--bron-Moestuinbak center

Maak van je eigen tuin een makkelijke moestuin

Wij vertellen je in dit artikel alles wat je wilt weten over het maken én onderhouden van een makkelijke moestuin.

Sandra van Koningshoven

bron foto: Moestuinbak Center

Of je nou geboren bent met groene vingers of dat je nog aan het begin staat van je tuinier-carrière; iedereen kan een moestuin of groentetuin maken. Je hebt er niet eens veel tijd of een grote tuin voor nodig. Dus, Beginnende Moestuin Mannen en Vrouwen van Nederland, ga er maar goed voor zitten. Want met deze tips en trucs heb je het zo voor elkaar.

Waarom zou ik een moestuin beginnen?

Allereerst; het is leuk! Helemaal zelf je groenten en kruiden verbouwen en zien groeien geeft een voldaan gevoel. Daarnaast zijn groenten gezond en helemaal als je ze zelf verbouwt. Want dan weet je zeker dat ze groeien in gezonde grond en dat ze niet bespoten zijn met allerlei giftige bestrijdingsmiddelen. Zelf een moestuin maken is een fijne hobby, want met tuinieren maak je tijd voor jezelf en ben je creatief bezig. Een eigen moestuin hebben is dus dubbel gezond!

Is een moestuin veel werk?

Een moestuin vraagt in het groeiseizoen de meeste aandacht, maar je hoeft je er niet dagelijks mee bezig te houden. Denk aan ongeveer één of twee keer in de week. En begin met een kleine moestuin!

Is mijn tuin geschikt voor een moestuin?

Een moestuin kan in elke tuin, hoe groot (of klein) je tuin ook is. Het is wel belangrijk dat je een plek hebt waar de plantjes minimaal een halve dag zonlicht hebben.

Twee soorten moestuinen
bron: waschbaerbron: tuincentrum

Een horizontale moestuin is doorgaans kleinvan formaat; zo ongeveer één tot anderhalve vierkante meter. De moestuin is voorzien van een houten kader en wordt verdeeld in kleine vakken waarin je verschillende groenten- en kruiden bij elkaar plant. Je kunt kiezen voor een moestuin die direct op de bestaande aarde wordt geplaatst of één in de vorm van een hoge bak. De laatste biedt vaak extra ruimte voor de spullen die je vaak gebruikt en maakt het comfortabeler om je plantjes te onderhouden. 

  bron: Velt

  

Een verticale moestuin wordt in veel varianten uitgevoerd. Zo kun je groenten en kruiden verbouwen in bijvoorbeeld zakken en bakken die je aan een muur of schutting bevestigt. Een Hangtuin is ook zo’n handige oplossing, want je bespaart er veel ruimte mee en het staat hartstikke leuk.

Wanneer begin ik met mijn moestuin?

Begin je moestuin altijd in het voorjaar, direct na de vorstperiode. Maar let op, niet alles moet op hetzelfde tijdstip gezaaid of geplant worden. Lees daarom altijd goed wat de verpakking zegt. Als je geen geduld hebt, kun je ook al in februari beginnen met zaaien. ‘Voorplanten’ heet dat. Dat doe je in huis, in een zaaibakje of buiten in een kweekkas. Een kweekkas heeft glazen of kunststof vensters, die de jonge plantjes beschermen tegen wind en regen. Hiermee kun je al vroeg beginnen met zaaien.

Zaaien of planten?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je zaait of jonge plantjes neerzet. Het enige voordeel van jonge plantjes is, dat je sneller resultaat ziet.

Wat heb ik nodig voor mijn moestuintje?

- Biologische moestuingrond
- Zaden of plantjes
- Tuingereedschap, zoals een spade of schepje, een schoffel en een gieter
- Een plantenschepje om te kunnen planten
- Moestuinmest en biologische beschermingsmiddelen

De makkelijkste groenten en kruiden

bron: permacultuur nederland

Als je voor het eerst begint met een moestuintje, kun je het best starten met groenten en kruiden die snel groeien en weinig onderhoud vragen zoals sla (en rucola), spinazie, radijzen, rode bietjes, worteltjes, uien, bieslook, peterselie en koriander.

In 4 stappen je eigen moestuin maken

STAP 1 - VIND EEN GESCHIKTE PLEK  
De ideale plek heeft ongeveer een halve dag zonlicht en ligt op een beschutte plek.

STAP 2 - MAAK DE GROND KLAAR
Spit de aarde goed om, verwijder zoveel mogelijk onkruid en begroeiing en maak de grond vlak. Op de bodem kun je worteldoek plaatsen, maar het hoeft niet. Bedek de bovenste tien centimeter met biologische moestuingrond.

STAP 3 - MAAK EEN PLAN
Bedenk welke groenten of kruiden je wilt planten en zorg dat je ze op tijd plant of zaait. 

STAP 4 - WEES AARDIG VOOR JE PLANTJES
Planten willen goed behandeld worden, dus onderhoud ze goed; verwijder onkruid, bemest de plantjes en gebruik biologische (of gewoon geen) bestrijdingsmiddelen.

Heel veel succes met het maken van je eigen moestuin!

Hier vind je de 10 leukste ideeën voor koken en eten in je eigen tuin. Extra leuk natuurlijk met jouw eigen gekweekte groenten en kruiden!


Reacties