Foto: kunstgras-Green4ever

Een mooi gazon? zonder mos! Met het 7-Stappenplan van EcoStyle

Mos is voor veel tuinliefhebbers een groot probleem. Vooral na winter bestaat de kans dat er mosvorming in het gazon optreedt. De temperaturen en vooral de vele neerslag de afgelopen maanden zijn de ideale groeiomstandigheden voor mos.

Mos is voor veel tuinliefhebbers een groot probleem. Vooral na winter bestaat de kans dat er mosvorming in het gazon optreedt. De temperaturen en vooral de vele neerslag de afgelopen maanden zijn de ideale groeiomstandigheden voor mos.

Gras daarentegen groeit niet bij een lage temperatuur en weinig zonneschijn. Ook zorgt veel regenval op een zwakke, open grasmat voor het dichtslaan van de grond. Gras groeit niet op dichtgeslagen grond en zo krijgt mos wederom alle ruimte.

Verschillende oorzaken

Dus mos in het gazon heeft verschillende oorzaken:
- Geen of te weinig bemesting; hierdoor ontstaat een zwakke, open grasmat. Regenval zorgt er vervolgens voor dat de bodem dichtslaat met als gevolg mosontwikkeling.
- Het gebruik van gewone compost in het najaar op het gazon. Gewone compost slibt vrij gemakkelijk dicht door regenval met als gevolg mosontwikkeling.
- Het gebruik van chemische mosdoders en kunstmest. Deze middelen doden het bodemleven met als gevolg een slechte bodemstructuur en mosvorming.
- Een te zure bodem (pH-waarde lager dan 5,5), waardoor de bodemstructuur verslechtert en mos de kans krijgt.
- Te kort maaien. Dit kan kale plekken veroorzaken, hierdoor kan mos zich ontwikkelen.

Het 7-Stappenplan; dé ECOstyle-oplossing tegen mos

Voorkomen van mos is beter dan bestrijden. Mosdoders doden ook het bodemleven met als gevolg een slechte bodemstructuur en nieuwe mosvorming. Daarom is het beter de oorzaak van mosvorming weg te nemen. Dat kan met het ECOstyle
7-Stappenplan. Dit makkelijke onderhoudsplan pakt het gazon in een jaar tijd grondig aan. Het 7-Stappenplan zorgt voor een prachtig diepgroen gazon, waarbij mos minder kans heeft. Maar ook een fraaie grasmat mooi houden is een kwestie van goed onderhoud en bemesten. Ook hiervoor is het 7-Stappenplan geschikt!

Twee keer per jaar, in het voorjaar en aan het eind van de zomer, wordt Gazon-AZ en AZ-kalk gestrooid. In het najaar strooit men Cocopeat Plantaarde-compost. Dat is alles! Natuurlijk moet er regelmatig gemaaid worden. Het maaisel kan gerust blijven liggen want de bodembacteriën in Gazon-AZ breken het snel af en zetten het maaisel om in voeding. Onder de grond ontstaat een breed vertakt en sterk wortelstelsel, dat boven de grond zorgt voor fraai gras dat tegen een stootje kan.

De 7 stappen van ECOstyle

Stap 1 - maart t/m juni
Verticuteer in het voorjaar het gazon met een speciale hark of verticuteermachine. Door het verticuteren worden mos en onkruid verwijderd en de toplaag van de grond goed open gehaald. Het laatste is belangrijk voor de ontwikkeling van de wortels.

Stap 2 - maart t/m juni
Op de plekken waar mos en onkruid stond, ontstaan kale plekken. Deze doorzaaien met Graszaad-Extra. Dit is een mengsel van grassoorten dat geschikt is voor elk soort gazon. Er is ook een groeistimulator aan toegevoegd, die de kieming en groei bevordert. Dus sneller een groen én dicht gazon.

Stap 3 en 4 ?
maart t/m juni
AZ-kalk en Gazon-AZ worden gestrooid. AZ-kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt. Gras groeit dan beter en mos krijgt minder kans. Gazon-AZ is de ideale organische meststof met toegevoegd bodemleven; Mycorrhiza-schimmels. Deze schimmels verbinden de plant en de bodem aan elkaar, en vergroten het worteloppervlak waardoor de plant meer voedingstoffen uit de bodem kan halen.

Stap 5 - maart t/m juni
Bij start in maart of april met het 7-Stappenplan, hoeft daarna alleen regelmatig het gras gemaaid te worden. Het maaisel kan blijven liggen. Bodembacteriën breken het grasafval binnen 2 dagen af tot voeding voor het gazon.

Stap 6 - juli t/m september
De tweede bemesting Gazon-AZ vindt tussen juni en september plaats. Als de grond te zuur is, kan ook AZ-kalk gestrooid worden. Met de pH-Bodemtest van ECOstyle is binnen enkele minuten de zuurgraad van de grond bekend en kan de te strooien hoeveelheid AZ-kalk bepaald worden.

Stap 7 - oktober en november
De laatste stap is het strooien van Cocopeat. In het najaar en de winter heeft de grond de neiging om 'dicht te slaan'. Dan komt er te weinig licht en lucht in de bodem en kan het regenwater moeilijk weglopen. Cocopeat Plantaarde - compost verbetert de structuur van de grond.


Publicatiedatum: 15 april 2009

Reacties