Foto: Baj-Beton-tuinomheining-Rustique Zandkleur (Kopie)

Tuinomheining: beschut in de tuin

Wil je totale privacy of zie je je buren graag? Kies de juiste schutting. Welke omheining of hek past in jouw tuin?

Guido van Loon

Foto boven: Baj-Beton

Er is zoveel variatie in tuinomheiningen dat er voor ieder wat wils is. Van een kant-en-klare haag tot de traditionele houten schutting, of een schanskorf gevuld met steen of kokos. Schuttingen zijn er in vele soorten en maten. Welke past er in jouw tuin?

Heb je een strak interieur? Daar hoort een strak hekwerk bij. Of een landelijke indeling? Misschien zijn vinylpanelen een goed idee. Andere opties zijn een designtuinscherm, een smeedijzeren hek, een verzorgde haag, een rustiek stenen muurtje of juist een geheel natuurlijke buitenmuur met beplanting. Heb je een grote tuin? Deel deze op in verschillende tuinkamer met een mix van al deze tuinonderdelen. Op welk materiaal je het accent legt, bepaal je zelf. Om verschillende redenen kun je kiezen voor een tuinomheining. Als beschutting, veiligheid of visitekaartje bijvoorbeeld. Hoe dan ook, het is aan te raden om deze te laten harmoniëren met de stijl en sfeer vanje tuin.

 

Mogelijke materialen voor je schutting

De keuze voor het materiaal word je niet makkelijk gemaakt, er zijn ook zoveel opties. Je besluit is afhankelijk van smaak en functie. We zetten enkele verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Beton 

De betonschutting wordt vooral geroemd om zijn duurzame, stevige en betrouwbare karakter. Decoratieve mogelijkheden zijn een houtnerfmotief of een rood steenprofiel. De kleurstelling stem je af op de overige kleuren in de tuin.

Sierhekwerk 

Een sierhekwerk oogt aantrekkelijk en biedt effectieve afscherming van de tuingrens. Maatwerk en moderne vormgeving zijn mogelijk.

Houten hek 

Het houten hek is in veel verschillende kleuren en vormen te verkrijgen en in vele soorten hout. Vochtigheid en hardheid zijn eigenschappen die de geschiktheid en duurzaamheid van het hout in grote mate bepalen.

Tuinscherm 

Kant-en-klare schermen kennen veel variatie. Denk aan boogvormen, schuin aflopend, recht of deels open. Veel schermen zijn van hout, maar ook bamboe of combinaties met glas en metaal zijn mogelijk. Kleed aan met accessoires.

Haag 

Vooral de dichte haag is zeer geschikt tegen inkijk en wind. Met hagen kun je ook visuele trucs uithalen. Zo kunt u ín de tuin verschillende onderdelen aangeven of camoufleren. Denk aan de plantentuin, het terras en de afvalcontainer.

Kokos 

Een tuinscherm van kokoshout combineert de natuurlijke en duurzame eigenschappen van de tropische kokosnoot met een moderne gaasconstructie. Twee op elkaar gemonteerde gaasnetten zijn opgevuld met grove schillen van de buitenbast van de kokosnoot en kunnen geplaatst worden tussen (hard-)houten of verinkt stalen palen.

Flagstone 

Flagstone is een gesteente dat veel gebruikt wordt om paden aan te leggen. Nieuwe trend is om deze onregelmatig gevormde blokken natuursteen te stapelen tot een muurtje. Ze zijn los te stapelen of worden verankerd met pinnen of steenlijm en ademen een natuurlijk karakter uit.

Steenkorven 

Een oplossing voor in elke tuin. Een steenkorf bestaat uit een draagmand van betongaas die gevuld is met natuursteen of glasblokken. Je kunt uiteraard kiezen uit diverse soorten steen met diverse kleuren en formaten. De strakke lijnen gecombineerd met de natuurlijke vulling geeft een unieke uitstraling die in elke sfeer toe te passen is.

Aluminium 

Relatief nieuw is de aluminium schutting. Deze past prima in een moderne, strakke tuin. Aluminium is krasvast, waterafstotend en onderhoudsvrij; ook is het licht van gewicht. De dichte aluminium platen kunnen prima gecombineerd worden met glas, opengewerkte of kantelbare panelen.

Groene omheining

Een natuurlijke omheining oogt vriendelijk. Plaats klimroosters en snel groeiende planten voor een begroeide wand en varieer zomer- en winterplanten voor een altijd groen aanzicht. Met wilgentakken om palen vlecht je zelf redelijk simpel een eigen omheining.

Montage

Ga na of je uit de voeten kunt met een eenvoudig zelfbouwpakket of laat het deskundig (maken en) monteren door tuinspecialisten. Sommige omheiningen hoef je alleen thuis nog in elkaar te zetten en stevig te verankeren in de grond.

Onderling overleg

Ga je een omheining plaatsen op de grens met de buren, doe dat dan als het kan in goed overleg. Je mag namelijk alleen op de erfgrens bouwen en planten wanneer de buren je daar toestemming voor geven. Is dat niet het geval, dan moet je minstens 50 cm binnen de erfgrens blijven. Voor de hoogte van muren en schuttingen geldt een maximale hoogte die is vastgesteld in het bestemmingsplan van je gemeente. Meestal is dit in de voortuin niet hoger dan 1 meter en in de achtertuin niet hoger dan 2 meter. Vraag echter, voor je begint, na wat wel en wat niet mag.

Privacy

Een ander punt bij het delen van een omheining is de kijkdichtheid. Een beetje privacy kan nooit kwaad, maar misschien wil je ook nog wat van de omgeving genieten. Leuk idee is om een paar doorkijkjes te maken. Zo heb je niet dat opgesloten gevoel en creëer je ook nog een spannend effect in je erfafscheiding. Wil je naast privacy ook nog de mogelijkheid om gezellig te kletsen, kies dan voor een schutting met verschillende hoogtes.

Vergunning nodig?

Wil je weten of je een vergunning nodig hebt voor het aanbrengen van je tuinafscheiding? Ga dan naar www.omgevingsloket.nl. Via de vergunningencheck op www.omgevingsloket.nl kun je eerst kijken of een bouwplan vergunningplichtig is. En zo ja, voor welke onderdelen of activiteiten je toestemming nodig hebt. Op basis daarvan stelt de module automatisch het aanvraagformulier samen. Dit kan de aanvrager digitaal indienen evenals alle bijlagen zoals bouwplannen en -tekeningen. De aanvrager krijgt een ontvangstbevestiging. Vervolgens volgt een bericht vanuit de eigen gemeente over kosten, procedure en besluitvorming. De gemiddelde doorlooptijd voor het aanvragen van een eenvoudige omgevingsvergunning is ongeveer acht weken.

Sterk staaltje

Cortenstaal is een sterk en weervast type staal dat de eigenschap bezit om zich bij blootstelling aan de buitenlucht te bedekken met een beschermende roestlaag. Deze natuurlijk vaste roestlaag vormt de bescherming tegen verdere corrosie. Het materiaal wordt er met de jaren steeds mooier op...

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties