wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   tuin  /  bestrating  /   onzichtbare-montage-van-terrasplanken-met-heco-clippers

Onzichtbare montage van terrasplanken met HECO-clippers

Houten terrassen en vlonders kunnen een blikvanger zijn. Ze vormen een elegante overgang tussen huis en tuin.

  • Fotocollectie

Maar als de planken niet netjes gemonteerd zijn en de schroeven zichtbaar zijn, gaat veel van de natuurlijk uitstraling verloren. Voor een indirecte en onzichtbare bevestiging van houten of WPC-terrasplanken heeft HECO-Schrauben kunststof clippers op de markt gebracht, waarmee terrasplanken recht en met exact dezelfde onderlinge tussenafstanden gemonteerd kunnen worden.

De HECO-terrasclippers, die gemaakt zijn van vezelversterkt kunststof, zorgen voor een rechte en gelijkmatige aanleg van het terras, zonder dat de terrasplanken ontsierd worden door boorgaten. De HECO-clippers zijn geschikt voor planken variërend van 120 tot 150 mm en kunnen op verschillende afstanden van elkaar geplaatst worden. Ze zijn bovendien gemakkelijk, snel en nauwkeurig te verwerken.

Een ander voordeel van de clippers is dat het hout, dankzij indirecte bevestiging, in alle richtingen kan krimpen en uitzetten. Bovendien biedt de indirecte montage meer bescherming voor het hout, omdat water sneller afgevoerd wordt en de planken door betere ventilatie sneller drogen.

Onderconstructie

Het gebruik van de clippers is eenvoudig, maar vergt wel een goede voorbereiding. De ondergrond moet eerst goed rechtgetrokken worden. Vervolgens moet het hout voor de aanleg van de onderconstructie gekozen worden. Bij voorkeur worden dwarsliggers van dezelfde houtsoort gebruikt als waarvan de terrasplanken zijn gemaakt. Zo zijn zowel de onderconstructie als de planken onderhevig aan hetzelfde krimpen en uitzetten. Dat zal de levensduur van het terras aanzienlijk verlengen. Het aantal dwarsbalken en de afstand tussen de balken van de onderconstructie kan variëren afhankelijk van het ontwerp van het terras. Dat is afhankelijk van de bestaande ondergrond, de gebruikte soort terrashout en de verwachte belasting.

Aantal benodigde clippers

Als hulpmiddel bij het inschatten van het benodigde aantal clippers gaat HECO uit van ongeveer 15 terrasclippers per vierkante meter. Bij een plankbreedte van 14 cm., aangelegd met een tussenruimte van 5 mm. zijn dan zeven planken per meter in de breedte nodig. Bij een afstand van 50 cm. tussen twee houten dwarsliggers zijn twee clippers op een meter breedte nodig. Bij 2 clippers per breedte en zeven planken komt het totaal dus uit op 14 clippers per vierkante meter. Worden de breedte van de plank of de afstand tussen de dwarsbalken veranderd, dan verandert uiteraard ook het aantal benodigde clippers.

Identieke tussenruimte

Als de ondergrond en de onderconstructie correct zijn voorbereid, kunnen de terrasplanken met de clippers bevestigd worden. De clippers worden aan de onderkant van de plank bevestigd; ingesteld op de breedte van de plank en vervolgens op de onderconstructie geschroefd. De clippers van de volgende plank worden in de clippers van de vorige plank geschoven en vastgezet, waardoor de tussenruimtes overal identiek zijn. Het resultaat is een fraai afgewerkt terras zonder zichtbare schroeven.

Tags: terrasplank terrasplanken heco clipper clippers terrasclipper terrasclippers

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent