wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   meubels  /  tafel  /   zo-richt-je-een-klein-appartement-in

Zo richt je een klein appartement in

De voordelen van een klein appartement?

  • Fotocollectie

Ze zijn natuurlijk beter te betalen dan woningen met meer ruimte en liggen ook nog eens vaak middenin het centrum van een stad gelegen. Een nadeel? Minder ruimte dus. Door slim met de ruimte om te gaan en in de eerste plaats te letten op functionaliteit, kan je de inhoud van de verschillende ruimtes in een klein appartement toch optimaal benutten.

Een kleine badkamer

Eigenlijk geldt voor iedere ruimte (vooral) in een klein appartement, dat het nog kleiner lijkt als er veel losse spullen rondslingeren. Een druk gevoel kan je voorkomen door spullen zoveel mogelijk op te bergen in kastjes. Een spiegelkast in plaats van een spiegel, kastruimte onder de wastafel en eventueel een hoge smalle kast. Zelfs ondiepe wastafels met een diepte tot 40 centimeter (speciaal voor kleine badkamers) bieden erg veel ruimte in de onderkast. Kan je enkele spullen niet meer in kasten kwijt, dan kan je een aantal zorgvuldig gesorteerde items die qua design op elkaar lijken best los neerzetten. Om de ruimte groter te laten lijken kan je het best kiezen voor een strak en modern badkamerdesign met rustige kleuren en zonder patronen.

Een klein zit- en / of eetgedeelte

Het eet- en zitgedeelte zijn in een klein appartement vaak dicht bij elkaar geplaatst, of een ruimte functioneert als beide. Ook hier is opbergruimte weer erg belangrijk. Hierbij kan je goed gebruik maken van multifunctionele meubels. Maak bijvoorbeeld van een wand een complete kastenwand. Hierin kan je niet alleen veel spullen opbergen, maar ook een zithoekje creëren, je televisie plaatsen en kan een horizontaal neergeklapt kastdeurtje als bureau of eettafel dienen. Ook handig is een salontafel met opbergruimte, deze vind je bijvoorbeeld bij HomingXL.

Een kleine ruimte laten de meeste mensen zoveel mogelijk open zonder scheidingswanden. Dat lijkt logisch, maar een kleine ruimte waarin de verschillende elementen zoals keuken, zit- of eetgedeelte in elkaar overlopen oogt ook al snel rommelig. Een scheiding tussen de elementen maak je met bijvoorbeeld kamerschermen (van minimaal een meter hoogte) of meubels. Een buffetkast tussen kook- en eetgedeelte? Niet alleen scheidingswand, maar ook opbergruimte. Een hoekbank? Veel zitplaatsen en het zitgedeelte wordt visueel apart gehouden van het eetgedeelte. Slim design hoeft zeker niet altijd erg veel te kosten. Er zijn al goedkope hoekbanken die ook gelijk als slaapbank voor jezelf of gasten kunnen dienen.

Heb je wel ruimte voor een (kleine) eettafel maar krijg je nog weleens eters? Dan is een uitschuifbare tafel echt een uitkomst. De extra stoelen die je dan nodig hebt gebruik je op andere tijden toch gewoon als dressboy in de slaapkamer of als aanvulling op de bank in de zithoek?

Een kleine slaapkamer

Het wordt intussen haast saai met de herhaling iedere keer, maar ook in de slaapkamer gaat het erom op een slimme manier bergruimte te creëren. Kies bijvoorbeeld voor een hoger bed met schuiflades eronder, goed voor al je linnengoed. Verder ook hier weer de hoogte goed gebruiken met een hoge kledingkast. Mocht je geen ruimte hebben voor een grote kledingkast dan kan je ook je kleding opbergen in manden die je op planken plaatst. Een hanggedeelte creëer je dan nog in een hoge smalle kast.

Heb je nog aanvullende tips voor het inrichten van een klein appartement? We horen ze graag!

Tags: appartement appartementen badkamer slaapkamer

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent