wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   keuken  /  vaatwasser  /   alles-in-de-vaatwasser

Alles in de vaatwasser!

Eten koken is natuurlijk heerlijk en het opeten in de meeste gevallen ook. Maar daarna is het altijd tijd voor de afwas. Maar een slimme kok draait hier zijn of haar hand niet voor om en stopt de vaat gewoon in de afwasmachine.

Eten koken is natuurlijk heerlijk en het opeten in de meeste gevallen ook. Maar daarna is het altijd tijd voor de afwas. Maar een slimme kok draait hier zijn of haar hand niet voor om en stopt de vaat gewoon in de afwasmachine.

De moderne vaatwasser is geheel instelbaar, fluisterzacht, milieubewust en heeft een buitengewoon schoon resultaat. Alle machines zijn tegenwoordig uitgerust met een waterstop die beschermt tegen wateroverlast. Zelfs bij een eventuele stroomuitval kan het water niet zijn gang gaan. Speciaal voor de kleinere keukens zijn er ook modellen van 45 cm beschikbaar. Meestal hoort hier een beladingcapaciteit van 8 of 9, in plaats van 12 of 14, couverts bij. Een groot gezin? Er zijn ook vaatwassers voor 17 couverts!

Energie-efficiency

De aanschaf van een energiezuinig apparaat kan jouw energierekening aanzienlijk verlagen. De grens ligt rond de 1,0 kWh en 20 liter water voor een normaal programma. Het is voor vaatwasserfabrikanten verplicht om de energie-efficiency klasse A (zeer efficiënt) t/m G (niet efficiënt) te vermelden. Moderne afwasautomaten zijn uitgerust met speciale sensoren die voor elke vaat meten hoe hoog de vervuilingsgraad is. De duur, de kracht en de waterhardheid van het programma worden hierop aangepast. Dit scheelt in energieverbruik.

Afwassen naar wens

Bij de aankoop van een afwasautomaat is het belangrijk een apparaat te kiezen dat qua indeling en afwasprogramma's aansluit bij jouw behoeften. Heb je bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden af te wassen, dan is een apparaat met de mogelijkheid 'halve belading' of 'kort programma' geschikt voor jou. De multifunctionele blokjes worden steeds populairder, waarbij zout en glansspoelmiddel zijn inbegrepen. Fabrikanten spelen hierop in en hebben machines ontwikkeld met onder andere een speciale (3-in-1) functie. Dankzij deze functie behouden glazen hun glans en komt de vaat schoon en droog uit de afwasautomaat.

Wil je snel na het eten de afwas schoon in de kast hebben, zodat je er verder niet meer naar om hoeft te kijken? Let er dan op of de vaatwasser die je op het oog hebt, beschikt over een extra kort programma. Er zijn machines die binnen een half uur na het diner de vaat schoon en droog hebben. Dit kan zo snel omdat de etensresten in dat tijdsbestek nog niet aan jouw servies gehecht zijn.

Geluidsniveau

Wie een open keuken heeft, raden wij aan extra aandacht te besteden aan het geluidsniveau van het apparaat. Let in dit geval op een geluidsniveau van maximaal 50 dB. Er zijn zelfs vaatwassers met een geluidsniveau van 40 dB.

Vrijstaand, in- of onderbouw?

Kies je voor vrijstaand of inbouw? Voor inbouw zijn er verschillende mogelijkheden. Bij onderbouw is het apparaat zichtbaar onder een werkblad geplaatst, bij inbouw en geïntegreerd behoort een decorplaat, eventueel aangepast aan de uitstraling van jouw keuken, tot de mogelijkheid. Bij inbouw blijft het bedieningspaneel zichtbaar. Bij volledig geïntegreerd wordt het apparaat weggewerkt, aangepast aan jouw keuken en met het bedieningspaneel onzichtbaar in de bovenrand van de vaatwasser.

Guido van Loon - Wonen.nl

Tags: wonen keuken keukenapparatuur afwassen afwasmachines vaatwasmachine vaatwasser hotfill onderbouw vrijstaand inbouw geluid glansspoelmiddel zout energielabel energie waterstop

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent