Foto: hoe-groen-is-jouw-huis

Slim omgaan met apparatuur loont: energieverbruik

We verbruiken in huis steeds meer elektriciteit. Sinds 1990 is het energieverbruik per huishouden ongeveer 20 procent gestegen. Dat komt omdat we steeds meer elektrische apparaten in huis krijgen, die vaak dag en nacht stand-by staan.

Guido van Loon

De elektrische apparaten in huis worden vaker en langer gebruikt. Letten op een energielabel helpt. Voor een koelkast of vriezer is dit een A++-label. De zuinigste wasautomaat of een droger draagt een A-label. Apparatuur die minstens twaalf jaar oud is, kan vaak beter vervangen worden. Alle oude apparaten vervangen door nieuwe met een A-label scheelt 1.400 kg CO2 per jaar.

 

Energielabel A tot G

Het Energielabel is sinds 1996 verplicht voor veel elektrische apparaten. Het Energielabel is geen keurmerk, maar een etiket met gebruiksinformatie over het energiegebruik. Het label kent de klassen A tot en met G voor efficiënt energiegebruik. Een apparaat met Energielabel A is het zuinigst met energie, klasse G het minst zuinig. Naast het energieverbruik vermeldt het label vaak, afhankelijk van de toepassing, informatie over de lichtopbrengst, levensduur, watergebruik en gebruikseigenschappen zoals de netto inhoud, waswerking, centrifugeerwerking en het geluidsniveau.

 

Energie besparen bij gebruik

Gebruik apparaten efficiënt. Wassen met een volle trommel is energiezuiniger, dan vaker wassen met een halfvolle trommel. En een koelkast met ijsafzetting gebruikt meer stroom, dan een schone kast. Neem de gebruiksaanwijzing goed door; de meeste gebruiksaanwijzingen bevatten tips voor slim gebruik van het apparaat. 

 

Een energiemeter, tussen het apparaat en het stopcontact, laat zien hoeveel stroom het apparaat verbruikt. De meters zijn verkrijgbaar bij elektronicawinkels vanaf 30,- euro. Je kunt ze ook tijdelijk gratis in bruikleen krijgen. 

 

Vervang lampen voor spaarlampen en bespaar energie. Ledlampen gaan tot 50x langer mee dan een standaard gloeilamp, maar liefst 50.000 uren. De lamp geeft warm licht en wordt niet heet.

 

Zet alles echt uit

Elektrische apparaten verbruiken soms ook energie als je ze niet gebruikt, of als het apparaat 'uit' lijkt te staan. Dat heet stand-by verbruik. Een televisie die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld computers, magnetrons, geluidsapparatuur, printers en scanners. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden bedraagt jaarlijks tussen 400 en 550 kWh, oftewel € 88,- tot 121,- per jaar. Grofweg de helft daarvan kun jevoorkomen: zet de apparaten echt uit met de aan/uitknop, of verwijder de stekker uit het stopcontact. Als het lastig is om een apparaat volledig uit te zetten, of als je er niet steeds aan wilt denken om de stekker van apparaten uit het stopcontact te halen, kun je bespaarstekkers gebruiken. Een bespaarstekker voorkomt dat apparaten onbedoeld stroom blijven gebruiken; deze schakelt namelijk de stand-by stand volledig uit. Onder merknamen als Stand-by killer, Energy keeper of Powersaver, zijn bespaarstekkers vaak te koop. Ze worden aangesloten tussen het apparaat en het stopcontact. Er zijn bespaarstekkers voor de televisie, de computer met de randapparatuur, en het koffiezetapparaat, maar ook voor elektrische boilers en kantoorapparatuur. De werkwijze kan variëren en bepaalt mede het gebruiksgemak. Laat je dus goed informeren door de leverancier. Ook de prijzen variëren, van ongeveer € 20,- tot 50,-. Overigens gebruiken de bespaarstekkers zelf ook energie, maar zeer weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 Watt.

 

Wanneer je een oplader niet gebruikt, of als het apparaat vol is, haal dan de oplader uit het stopcontact. Anders blijft deze stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan de oplader voor de kruimeldief, de elektrische tandenborstel, gameboy, mobiele telefoon of batterijen. 

 

Als je een computer met de knop uitzet, kan het apparaat toch nog stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Dit geldt ook voor de printer, de fax en andere randapparatuur. We noemen dit sluipverbruik. Als je alle stekkers in een stekkerdoos met een aan/uitknop doet, kun je hiermee alle apparaten in een keer echt uitzetten.

 

Hotfill: de manier om te besparen

Wanneer je vaatwasser of wasmachine met een speciale module (Hotfill) op jouw cv-ketel wordt aangesloten, bespaar je tot zo'n 50% energie. Het apparaat hoeft het water niet zelf op te warmen, omdat deze is aangesloten op de warmwaterkraan. Wanneer je een zonneboiler heeft, levert dit nog grotere besparingen op.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties