wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   keuken  /  fornuis  /   aga-fornuis

AGA-fornuis

  • Fotocollectie
  • Fotocollectie
  • Fotocollectie
  • Fotocollectie

Van bakken tot roosteren en van grilleren tot roerbakken, een AGA is als het ware tien apparaten in één, die stuk voor stuk perfect functioneren. Zet de broodrooster, de broodbakmachine, de magnetronoven, de grill en de elektrische sudderpot dus maar weg en geniet van de unieke veelzijdigheid van de AGA.

Het AGA-fornuis is bijna 80 jaar geleden ontworpen door Gustaf Dalén, één van de grootste Zweedse wetenschappers en uitvinders. De oorspronkelijke fabriek stond in Zweden, maar tegenwoordig wordt de AGA in Engeland gemaakt. Bijna al het gietijzer wordt geproduceerd in Coalbrookdale in Shropshire, de wieg van de industriële revolutie in Engeland. 

Warmte-opslag AGA-fornuis

Achter het klassieke uiterlijk van elke AGA schuilt een gietijzeren kern. Deze kern houdt warmte op efficiënte wijze vast en geeft deze langzaam door aan de ovens en kookplaten. Een AGA-fornuis is altijd klaar voor gebruik en heeft geen schakelaars want de AGA regelt zichzelf automatisch. De thermostaatregeling zorgt voor een constante temperatuur terwijl de hoogwaardige isolatie van de behuizing en de kookplaatdeksels zorgt dat alle Aga's een laag brandstofverbruik hebben. De AGA geeft voortdurend een aangename warmte af in uw keuken.

De warmte wordt doorgegeven aan de gietijzeren ovens en langzaam via alle binnenoppervlakken tegelijk afgegeven. De warmte is gematigder dan de directe hitte van de elementen of vlammen van de meeste andere ovens, en daarom bewaart de AGA meer van het vocht, de smaak, de structuur en de kracht van de gerechten.

Als u een AGA met twee ovens kiest, vinden zowel het bakken als het braden in dezelfde oven plaats. Bij modellen met drie of vier ovens zijn er aparte ovens voor bakken en braden, zodat u beide tegelijk kunt doen. De vierde oven is een warmhoudoven die bedoeld is om eten heet te houden zonder het uit te drogen, en om borden en serveerschotels in op te warmen.

Onder die twee opvallende scharnierdeksels bovenop elke AGA bevinden zich een snelkookplaat en een sudderplaat. Een AGA met vier ovens is standaard uitgerust met een grote warmhoudplaat die ideaal is voor het warmhouden van gerechten voordat ze opgediend worden, of om de koffiepot overdag warm te houden.

U kunt zelf de warmtebron kiezen aangezien er verschillende modellen zijn voor elektriciteit, aardgas en propaan. Het belangrijkste om te onthouden is dat, in tegenstelling tot andere fornuizen, voor alle AGA's dezelfde kookprincipes gelden, ongeacht welke energiebron u kiest.

Het andere onmiskenbare voordeel van een AGA is natuurlijk zijn duurzaamheid. Het is letterlijk een ijzersterke investering die, net als de beste koks, alleen maar verbetert bij het ouder worden.

Meer van : Freerk Feddema Keukens

avatar
terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent