wonen.nl logo
aanmelden
Je bent hier:   home   /   haard-kachel  /  schouw  /   omlijsting-van-het-vuur-de-schouw

Omlijsting van het vuur: de schouw

Een schouw hoort niet per definitie in een klassiek interieur thuis, in de moderne huizen krijgt de schouw juist steeds vaker de functie van meubelstuk. Een mooie schouw maakt de haard helemaal af; het is de omlijsting van vuur.

Een schouw hoort niet per definitie in een klassiek interieur thuis, in de moderne huizen krijgt de schouw juist steeds vaker de functie van meubelstuk. Een mooie schouw maakt de haard helemaal af; het is de omlijsting van vuur.

Sfeer, gezelligheid en knus. Een stijlschouw is de aangewezen manier om die knusse sfeer te creëren en het voegt absoluut iets toe aan het vuurbeeld. Op dit moment gaat veel aandacht uit naar het design rondom het vuur. Dit kan door middel van een opvallende vormgeving van het exemplaar, maar ook met een stijlschouw is het mogelijk. Kies uit een frontschouw - die alleen voor de haard staat - of voor een omloopschouw, die er helemaal omheen gebouwd is. Koop het liefst schouw en haard tegelijkertijd, anders kan het nog wel eens moeilijk zijn om een passende haard erbij te vinden.

Eyecatcher

Wil je graag een blikvanger in de woonkamer, kies dan voor een opvallende schouw. Maar wil je meer de aandacht op het vuur vestigen ga dan op zoek naar een subtiele omlijsting. Schouwen zijn er te kust en te keur, in verschillende materialen, vormen en formaten. Kalk-, fossiel- en zandsteen zijn rustig in het interieur, hout geeft een warme uitstraling, marmer is sjiek, gips en mdf zijn veelzijdig en betaalbaar. Vind je niets naar wens, wil je een uniek exemplaar of heeft jouw woning afwijkende afmetingen? Dan is maatwerk een goede oplossing.

Ontwerp van de schouw

Een verticaal vuur, een vuur in panoramamodel, een doorkijkhaard of juist een opvallende schouw. De vormgeving van de haard of kachel is een zeer belangrijk aspect bij jouw keuze. Wil je graag een blikvanger in de woonkamer? Kies dan voor een opvallende schouw. Liever de nadruk op het vuur? Dan zijn de liftdeuren met kaderloos glas een goed idee. Hierbij gaat alle aandacht naar de vlammen.

 

Maatwerk

Nieuwe, ambachtelijke schouwen worden vaak exact op maat gemaakt. De meest simpele modellen zijn de front- of voorzetschouwen. Ze hebben een vlakke 'rug' en worden recht tegen de de schoorsteen of muur gezet. Luxueuzer ogen de schouwen die rondom de schoorsteenkolom worden opgebouwd; de zogenaamde omlopende of half-omlopende schouwen. Daarnaast zijn er talloze prefabmodellen. Vaak bestaat een dergelijk pakket uit de ommanteling plus een passende inbouwhaard en bijbehorende vloerplaat.

Een schouw naar eigen ontwerp behoort ook tot de mogelijkheden. Dergelijke schouwen worden dan qua profilering en maatvoering tot in detail aan persoonlijke wensen aangepast. Iets duurder natuurlijk, maar origineler en uniek. Denk bijvoorbeeld aan een schouw in combinatie met een opzet-boekenwand, tv-plateau of zelfs een tafel.

Guido van Loon - Wonen.nl

Tags: wonen woonkamer schouw schouwen haarden kachels stijlschouw maatwerk

avatar

terug naar boven
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam
Gebruikersnaam en / of wachtwoord vergeten?
Installeer de Clipper om foto's van overal op het web in je fotocollectie te kunnen opslaan.

In Safari/Chrome sleep de Clipper afbeelding naar je bladwijzerbalk. In Internet Explorer, rechtermuisknop op Clipper afbeelding, selecteer "Aan Favorieten toevoegen".
Wonen Clipper
Selecteer een collectie en voeg een beschrijving toe...
sluiten
thumb

Voeg toe aan collectie:

selecteer...

Voeg een beschrijving toe:

bekijk foto
transparent