Foto: open-haard-pellet-hout

Haarden: welke haard kies jij?

Wie de speciaalzaak binnenloopt en informatie vraagt over 'een haard' zal nog verrast worden. Er is niet zomaar een soort haard. Daarom is het raadzaam, voor je op zoek gaat naar jouw ideale haard, dat je de verschillen tussen haarden onderling kent.

Guido van Loon

 Bij de ontwikkeling van een haard wordt veel aandacht besteed aan het rendement. Indien de haard niet voor hoofdverwarming wordt gebruikt is rendement dan vaak ondergeschikt aan het model en het fraaie vlammenspel.

Welke haarden zijn er?

Open haard

Het meest traditioneel is wel de open haard. Heerlijk met de onvervalste houtgeur en het knisperende geluid van houtblokken op het vuur. Qua charme haalt niets het bij de warmte, sfeer en romantiek van het echte stoken. De open haard is op diverse manieren in te bouwen; van strak modern tot klassiek met bijvoorbeeld een marmeren schouw. Ook verkrijgbaar met verschillende achterwanden; zo kun je kiezen voor een strakke zwarte achterwand, maar ook een nostalgische achterwand met gemetselde stenen. Een rookklep voert de rook af via het schoorsteenkanaal. Wist je trouwens dat as uit de aslade van jouw open haard goede compost is voor jouw tuin? Niet weggooien dus, maar over de aarde bij de planten gooien.

Inzethaard

KA_2_BellfiresDe inzethaard is speciaal ontwikkeld voor de open haard, om meer rendement uit het vuur te halen. In wezen is het een stalen cassette met een deur, die simpelweg in het gat van de open haard of de gaskachel gezet kan worden. Het binnenwerk wordt uitgevoerd in vuurvast steen, gietijzer of met vuurvaste lamellen. Inzethaarden kunnen snel en zonder al te veel hak- en breekwerk geïnstalleerd worden. Ander voordeel is dat ze makkelijk te verwijderen zijn; dit in tegenstelling tot een open- of inbouwhaard. Omdat de inzethaard in de schouwopening wordt geplaatst, neemt dit weinig ruimte in. Dankzij een optioneel buizenstelsel kan de haard ook meerdere ruimten gelijktijdig (bij)verwarmen. Besteed wel aandacht aan de afwerking van de zichtzijde, dit kan een extra investering vergen.

Inbouwhaard  

Inbouw betekent dat er een complete voorziening gemaakt moet worden, inclusief rookkanaal en schouw. Op deze manier kun je sfeerverwarming op maat creëren; precies afgestemd op jouw persoonlijke eisen, wensen en smaak. Bij nieuwbouw wordt ook het rookkanaal opgebouwd en volgens voorschrift geïsoleerd. Het kan een goed idee zijn om de wand om de unit heen te bouwen. Voor het installeren dient absoluut een specialist ingeschakeld te worden.

Voorzethaard

Deze haard wordt tegen of voor een muur en op de vloer geplaatst. De ombouw kan gemaakt zijn van plaatstaal, koper, messing, glas of hout. De installatie brengt relatief weinig werk met zich mee. Na plaatsing blijft alleen het aansluiten op het ventilatie- en rookkanaal over. Bij verhuizing is de haard makkelijk mee te nemen.

Voor hete vuren

Lang niet alle haarden zijn meer frontmodellen. Tegenwoordig wordt de haard ingeschakeld voor multifunctionele doeleinden. We willen het vuur dan ook het liefst van alle kanten kunnen zien. Fabrikanten komen helemaal tegemoet aan deze wensen en bieden niet alleen een grote verscheidenheid aan modellen aan, maar bieden ook nog eens de mogelijkheid aan van een model in diverse uitvoeringen. Vaak ook nog in verschillende afmetingen. Een overzichtje van mogelijke modellen.

KA_3_Element4

Fronthaard: Alleen aan voorzijde open, met frontaal vuurzicht.
Hoekhaard: Geplaatst in een hoek met tweezijdig zicht op vuur. Veel strakke, moderne haarden zijn zo vormgegeven voor nog meer vuurexposure.
Driezijdige haard: Hiermee heb je van maar liefst drie kanten zicht op het vuur.
Doorkijkhaard: Door het glas is het vuur van zowel de voor- als achterzijde zichtbaar. Staat vaak in een roomdivider, waardoor er zowel zicht op het vuur is vanuit de keuken als de woonkamer. Ook wel tunnelhaard genoemd.
Hanghaard: Hangt aan de wand of het plafond en leunt niet op de vloer. Ook wel centrale haard genoemd.
Schilderijhaard: Deze smalle, platte haard wordt aan de muur bevestigd en is slechts een paar cm dik. Doordat dit model bijna geen ruimte inneemt kun je het heel goed boven de eettafel hangen of als een schilderij tegen de muur.
Draaibare haard: Deze modellen kun je op de voet draaien, soms wel 360 graden. Tevens een haard die zeer geschikt is als je vanuit verschillende vertrekken van het vuur wilt kunnen genieten.
Lengtevuur: Laag in de hoogte, breed in de lengte.
Panoramahaard: Kruising tussen een fronthaard en een driezijdige haard, met gebogen voorzijde.

Verborgen deur

Populair in de haardenbranche is de liftdeurhaard! Een haard die goed past in de sfeer van comfort en genieten. De liftdeurhaard bestaat uit een zogeheten 'verborgen deur' en kan branden in zowel gesloten, open als half geopend toestand. In open toestand oogt het als een open haard en zijn de deur en lijsten onzichtbaar. In gesloten toestand geniet je van voordelen als optimaal rendement, toch behoud je groot zicht op het vuur doordat er geen kader in het model verwerkt is. Zo heb je dus geen storende elementen bij het kijken naar het vlammenspel. De techniek is geïntegreerd in het ontwerp.

Maar wat voor haard wil je?

Wil je een knus zithoekje, dan is een schouw een goed idee. Wil je een onopvallend model waarbij de aandacht ligt op het vuur, kies voor kaderloos glas. Liever een robuust item waar de hele familie omheen kan verzamelen? Ga dan voor een (draaibare) hanghaard. Of wil je zowel vanuit de serre als aan de eettafel van het vuur genieten, denk dan aan een doorkijkhaard. Ga je puur voor de kunstzinnige uiting van het exemplaar, let dan vooral goed op de vormgeving.

Moderne technieken en producten maken het mogelijk om in elke gewenste ruimte van het huis een haard te plaatsen. Echte liefhebbers kunnen heel goed in meerdere vertrekken van een sfeervol vuurtje genieten. Laat altijd de functionaliteit en de ruimtelijkheid op je inwerken bij het bepalen van de plek. De woonkamer is een plek waar je veel zit, dus is het logisch om een haard dichter bij de grond te houden. In de slaapkamer is juist romantisch om het vuur ter hoogte van het bed te plaatsen, maar in de keuken of in de hal is het weer leuker om de haard op ooghoogte te plaatsen, omdat je in deze ruimtes juist vaker rechtop staat.

Warmtegeleiding

Een metalen mantel met goede warmtegeleidende eigenschappen neemt de temperatuur gemakkelijk over. Daarom zijn de meeste designhaarden dubbelwandig. De buitenmantel wordt dan slechts handwarm en kan daarom op diverse manieren worden afgewerkt. In elke mogelijke kleur, in elk denkbaar dessin. De dubbelwandigheid zorgt ervoor dat het rendement iets afneemt. Wie een verhoogd rendement wil kan kiezen voor een haard met een convectiesysteem: de lucht wordt opgewarmd en naar boven gevoerd. Daar wordt de opgewarmde lucht via uitblaasopeningen de kamer of eventueel een aangrenzend vertrek ingeblazen. In de kamer komt zo luchtcirculatie op gang. Dat geeft een aangenaam gevoel en verhoogt het comfort (binnenklimaat).

Straling of convectie

Een haard of kachel kan op twee manieren verwarmen: door straling of door convectie. Straling wil zeggen dat je direct door de hitte van het vuur verwarmd wordt. Stralingswarmte is het beste voelbaar in de directe omgeving van de kachel en geeft een heel aparte behaaglijkheid. Daarom scoort sfeerverwarming zo hoog als sfeerbrenger in huis. 

Convectiehaarden zijn haarden met een dubbele wand, waarbij kamertemperatuurlucht wordt aangezogen, verwarmd en door uitstraling van de haard weer de kamer wordt ingebracht. Omdat warme lucht de neiging heeft op te stijgen, komt er een luchtstroom in je kamer op gang, die na korte tijd je hele kamer efficiënt verwarmt. Dat geeft een aangenaam gevoel. 

Rookkanaal

Bij de aanschaf van een open (gas)haard is brandveiligheid een belangrijk punt. Kortweg gelden twee hoofdregels: hoe groter de vuuropening, des te groter het rookkanaal; hoe korter het rookkanaal, des te groter de diameter. Bovendien moet het rookkanaal zo recht mogelijk zijn. En uiteraard moet de wand of vloer sterk genoeg zijn om de haard te dragen. 

Wanneer u bij een leverancier binnenstapt om naar de mogelijkheden te informeren, is het van wezenlijk belang dat je hem op de hoogte brengt van je woonsituatie om tot een veilige en betrouwbare keuze te komen. De leverancier zal in ieder geval de veiligheidsaspecten en de daaruit voortvloeiende keuzes met je bespreken. 

Brandstof

Als het goed is heb je inmiddels een duidelijk beeld van de voor- en nadelen van de verschillende soorten brandstoffen. Maar ook dan ben je er nog niet, hier kun je ook weer kiezen tussen verschillende vormen, vaak gebaseerd op warmteafgifte, stijl en praktische mogelijkheden. We maken onderscheid tussen:

- Houthaard: open haard, achter ruit of gecombineerd?

Een houthaard kan niet overal in huis geplaatst worden, je bent hierbij gebonden aan diverse technische aspecten en een rookkanaal dat uitmondt in een schoorsteen. Het rookkanaal speelt een belangrijke rol, het is als het ware de motor van je haardsysteem. Uiteraard dient deze brandveilig te zijn en moet hij voldoen aan de bouwvoorschriften. Waag je niet aan experimenten en vraag altijd deskundig advies. Verder is er voor de haard een goede luchtaanvoer noodzaak, helemaal in de moderne goed geïsoleerd huizen van tegenwoordig.

- Gashaard: open, achter ruit of gesloten? Fabrikanten doen er alles aan om het vlammenbeeld van de gashaard zo realistisch mogelijk te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere branders op een rij. Door die op verschillende hoogtes te plaatsen is het vuur bijna niet van echt te onderscheiden. Met imitatieblokken, kiezelsteentjes en kolen maak je het geheel compleet. Laat de schouw mee stuken met de rest van de muur of kies een mooi kader uit. Kortom, ontwerp je eigen ideale vuurbeeld. Ook vrijstaand zijn er echte prachtstukken; van futuristisch en robuust tot klassiek.

- Haard zonder rookkanaal: elektrisch, bio-ethanol en gashaarden zonder rookkanaal. 

Een haard waar je geen rookkanaal of geen schoorsteen voor nodig hebt is een droom van vele vuurliefhebbers. Immers, niet iedereen heeft hier de middelen voor. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden.

Zonder rookkanaal

Onder decoratieve verbranding waarbij geen rookkanaal in het huis vereist is kunnen we grofweg drie soorten haarden noemen; elektrische haarden, haarden die branden op bio-ethanol en gashaarden waarvoor geen rookkanaal nodig is.

Elektrisch Allereerst de elektrische haarden. Tegenwoordig hoef je niet meer bang te zijn dat je met een elektrische haard direct door de mand valt met het stoken van nepvuur. Met het realistische vuur van nu zal iedereen wel twee keer moeten kijken. De enige manier waarop uw bezoek door zal hebben dat het niet om echte vlammen gaat is de snelheid waarmee het vuur aangemaakt is. Kies zelf de hoogte van de vlammen en de intensiteit van de warmte. Deze voordelen en anderen (relatief goedkoop vergeleken met gas- en houthaard) trekken steeds meer mensen aan. Iedereen die een stopcontact in huis heeft (iedereen dus!), kan zonder veel rompslomp een elektrische haard plaatsen! 

Bio-ethanol Bij de milieuvriendelijke haarden die branden op bio-ethanol is de verbranding dermate schoon dat een rookkanaal niet nodig is, let wel op voldoende ventilatie bij gebruik binnenshuis. Leuk is dat veel exemplaren nog verrijdbaar zijn ook, leuk voor in het huis, maar ook leuk buiten. 

Gas zonder rookkanaal Dankzij een revolutie in gasvuurtechnologie is het nu ook mogelijk om gashaarden te installeren in appartementen, flats, huurhuizen en vakantiehuisjes. Bij deze unieke verbrandingstechniek zet een katalysator schadelijke rookgassen om in reukloze, onschadelijke gassen. Houd wel rekening met een gastoevoer. De haard kan zonder noemenswaardige bouwkundige aanpassingen en met minimale installatiekosten geplaatst worden.

Milieuvriendelijk

Met een houtpellet kachel verwarm je je huis met pellets. Dat is milieuvriendelijk en over het algemeen de voordeligste manier. Een houtpelletkachel is een kachel die op pellets brandt: kleine brokjes hout, gemaakt van zaagsel en houtsnippers. Dat zaagsel wordt onder hoge druk tot kleine ronde staafjes geperst tot hout pellets. Boven in de pelletkachel zit een reservoir waarin de houtpellets gaan. Door middel van elektrische onsteking, gaan de pellets branden. Een ingebouwde ventilator verzorgt de aanvoer van verse lucht, de afvoer van rook naar buiten en voor de toevoer van warmte in je woning. Onder aan de kachel zit een aslade, die het kleine beetje verbrandingsmateriaal opvangt.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
JFemke

Wij hebben voor een vrijstaande bio-ethanol haard gekozen. Er zijn ontzettend veel voordelen aan deze haard verbonden. Mijn man en ik zijn er dan ook ontzettend blij mee en genieten er bijna elke dag van! We hebben de haard gekocht bij Bioethanolhaard-shop. De vrijstaande haard is super eenvoudig te verplaatsen en dat maakt de haard zo fijn. We gebruiken de haard zowel binnen als buiten. Dat we de haard kunnen verplaatsen komt natuurlijk doordat we geen schouw en afzuiging nodig hebben. Het enige nadeel vinden we de dure brandstof en de hoeveelheid die de haard gebruikt.

4 jaar geleden