Foto: Nibo-Stone-vloerverwarming

Behaaglijk warme vloertegels met vloerverwarming

Ga je binnenkort een nieuwe vloer aanschaffen? Overweeg dan ook eens om dit te combineren met vloerverwarming.

Vloerverwarming gaat prima samen met zowel natuursteen als keramische tegels en biedt veel voordelen ten opzichte van radiatorverwarming.

Behaaglijke warmte

Doordat de vloerverwarming de ruimte veel gelijkmatiger verwarmd, wordt het over het algemeen als veel comfortabeler ervaren. Zelfs in de winterdag kun je lekker op je blote voeten lopen en ook je hond of kat zal je dankbaar zijn. Bovendien is het voor je gevoel sneller warm. Een temperatuur van 20 graden voelt bij vloerverwarming al heel behaaglijk aan, tegenover 21 graden bij verwarming met radiatoren. Dit komt omdat de verwarmingsbuizen direct onder de vloertegels liggen. Daardoor is de temperatuur sneller en nauwkeuriger te regelen dan bij traditionele systemen.

Kostenbesparing

Omdat je de verwarming minder hoog opstookt, bespaar je daarmee flink op je energierekening. Bovendien behoort vloerverwarming tot de zogenaamde LaagTemperatuurVerwarmingssystemen (LTV). Hiermee is het mogelijk om met heel lage wateraanvoertemperaturen te werken, waardoor je dit systeem goed kan combineren met duurzame energiesystemen zoals HR-ketels, warmtepompen of zonneboilers. Minder energie is natuurlijk niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Praktischer en esthetischer

De vloerverwarming zit voor het grootste gedeelte verstopt onder je vloer. Je hebt dus geen last meer van ontsierende radiatoren die ook nog eens vaak heel lastig schoon te maken zijn. Je hebt meer ruimte en je kunt je meubels makkelijker indelen nu je geen rekening meer hoeft te houden met de plaats van de radiatoren. Daarbij kunnen kleine kinderen zich niet meer stoten of branden aan de radiatoren.

Gezonder

Radiatoren verwarmen een ruimte door luchtstromen vanuit een centraal punt te verwarmen. Bij vloerverwarming heb je te maken met stralingswarmte vanuit het hele grondoppervlak. Hierdoor wordt de juiste luchtvochtigheid in huis beter in stand gehouden en heb je minder last van tocht. Doordat er minder luchtstromen zijn, heb je veel minder last van ronddwarrelend stof. Dat geeft ook weer minder kans op huisstofmijt en voorkom je de onaangename reuk van verbrand stof door hoge plaatselijke temperaturen die bij radiatoren en convectoren op kunnen treden.

Kan vloerverwarming wel in mijn huis?

Tegenwoordig worden al veel nieuwbouwhuizen standaard met vloerverwarming opgeleverd, maar ook in een bestaand huis is het goed mogelijk om vloerverwarming aan te laten leggen. Het is niet nodig om de bestaande (onder)vloer eruit te halen. Meestal kun je de vloerverwarming laten infrezen. In de bestaande vloer worden dan met een speciale machine sleuven gefreesd waar later de flexibele verwarmingsbuizen ingelegd worden. De sleuvenmachine zuigt direct het stof af en de vloerverwarming ligt al binnen een dag. De plavuizen of natuursteen tegels kunnen direct over de buizen heen gelijmd worden.

Ook over een houten constructievloer

Standaard is de vloer in een woning vaak een zandcementvloer of een gietvloer met calciumsulfaat als bindmiddel (ook wel anhydriet genoemd). Het infrezen van vloerverwarming in dergelijke vloeren gaat uitstekend. Maar ook het inslijpen van hardere vloeren zoals een bestaande tegelvloer of beton levert over het algemeen geen problemen op. Zelfs als je een houten constructievloer hebt, is het mogelijk om deze te combineren met vloerverwarming. Er wordt dan gewerkt met een zogenaamd droogbouwsysteem. Hierbij worden lichtgewicht bouwplaten aangebracht over de houten vloer waarin de sleuven van de vloerverwarming worden gefreesd. Er bestaan ook platen waar het leidingraster al in voorgefreesd is. Het voordeel van dit systeem is dat de bouwplaten direct als isolatie van de vloer dienen. De vloer is bovendien ontzettend snel warm. Het is wel belangrijk de vloer hierna eerst constructief te versterken voordat de tegels worden aangebracht.

Vloerverwarming in nieuwbouw

In nieuwe woningen wordt vaak traditionele vloerverwarming geplaatst als hier de dekvloer nog niet is gestort. De verwarmingsbuizen worden bij deze methode aan stalen bevestigingsnetten gemonteerd en vervolgens wordt daaroverheen het beton gestort. Op het beton kunnen de keramische tegels of de natuursteen tegels gelijmd worden.

Kosten

De kostprijs van het infrezen van vloerverwarming hangt ondermeer af van of de vloerverwarming is bedoeld als hoofdverwarming of als bijverwarming. Als er geen gebruik (meer) wordt gemaakt van radiatoren, moeten er meer sleuven gefreesd worden om alle buizen te plaatsen. Die buizen worden verdeeld in groepen. Een ingefreesde leiding mag namelijk maximaal 120 meter lang zijn anders kan er drukverlies, en dus een verminderde werking van de vloerverwarming, optreden. Ook wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld als er meerdere groepen worden ingezet.

Verder speelt de ondervloer natuurlijk een rol mee. Als je uitgaat van een standaard cementdekvloer (of anhydriet), kost het infrezen van een vloerverwarming als hoofdverwarming in een oppervlak van ca. 60m2 gemiddeld € 1500 inclusief montage en materialen.

Combineer met een Smart Thermostaat

Vloerverwarming heeft over het algemeen een langere opwarmtijd nodig dan radiatoren, maar je kunt dit gemakkelijk verhelpen door bij het aanleggen van de vloerverwarming ook een met smartphone of tablet bedienbare slimme thermostaat aan te laten brengen. Terwijl je nog onderweg bent, kun je de vloerverwarming al aan het werk zetten, zodat je in een aangenaam warm huis binnenkomt.

Wil je meer informatie over vloerverwarming of graag een offerte ontvangen? Neem contact met Nibo Stone op of bezoek een van de inspiratiecenters.

Publicatiedatum: 19 maart 2016

Reacties