Foto: nibe-klimaat-split

Verwarmen en koelen met slechts een apparaat

Een cv-ketel en een ventilator, vloerverwarming en een airconditioner. Zoals je wel gemerkt hebt, zijn er ontzettend veel verschillende mogelijkheden om in je woning een prettig woonklimaat te cre?ren. Maar kunnen deze krachten ook gebundeld worden?

Guido van Loon

Een cv-ketel zorgt voor warmte in je woning en een ventilator brengt verkoeling. Maar waarom zou dit niet anders kunnen? Zet je airconditioner aan wanneer het koud dreigt te worden of laat de vloerverwarming het huis afkoelen. Dit klinkt misschien vreemd in de oren maar dat is het helemaal niet! Het is juist hartstikke handig, één apparaat die zorgt voor het perfecte woonklimaat.

Omkeerbare airconditioner

Bij airconditioning wordt in de meeste gevallen nog aan verkoeling gedacht. Ook niet gek want daar wordt een airco voor thuissituaties in de eerste instantie ook voor gebruikt. Maar een airco-systeem biedt meer mogelijkheden. In de zakelijke wereld worden airco-systemen, of beter gezegd klimaatbeheersingssystemen, al jaren gebruikt om te koelen én te verwarmen. In de meeste huishoudens is dit fenomeen nog niet ontdekt.
De vaste systemen worden geïnstalleerd aan de muur of het plafond en verplaatsen de warmte van een plek met een lagere temperatuur naar een plek met een hogere temperatuur. Het systeem kan hierdoor niet alleen koelen maar volstaat in de winter ook prima als verwarming. De tijd die een airconditioner nodig heeft om de ruimte te verwarmen is vaak korter dan via de cv-installatie.

De warmtepomp

Met het warmtepomp- of ‘heatpump’-systeem is een kamer energiezuinig te verwarmen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en waardeert deze op tot een nuttig niveau. De warmte wordt niet opgewekt maar verplaatst, waardoor het een energie-efficiënte manier van verwarmen is. Met warmtepomp toestellen kun je het hele jaar door koelen en verwarmen, waardoor je op uw jaarlijkse kosten en energie bespaart.
Warmtepompen halen warmte uit bronnen die onbeperkt en kosteloos beschikbaar zijn: grondwater, oppervlaktewater, ventilatielucht of buitenlucht. Het principe van de warmtepomp is dat warme bronnen vanzelf warmte afgeven aan minder warme bronnen. (Kouder) water dat door een warmtepomp langs een warmtebron wordt geleid, neemt daardoor warmte op. In plaats van koud water wordt ook vaak een vloeistof gebruikt die op lage temperatuur verdampt, en daarmee warmte opneemt. Daarna verhoogt de warmtepomp de temperatuur door de druk te verhogen. Tot slot geeft het systeem alle warmte af aan leidingen voor verwarming (of eventueel water in een boiler).

Opslagsysteem voor kou en warmte

Met een 'koude en warmte opslagsysteem' is het mogelijk om energieoverschotten in de bodem op te slaan voor het volgende seizoen. De bodem fungeert hierbij als een soort thermosfles. De werking van een kws-systeem is eenvoudig. Het overschot aan kou in de winter wordt door het systeem opgeslagen in de watervoerende laag in de bodem. Deze kou wordt in de zomer gebruikt als verkoeling voor in de woning. Andersom wordt de warmte in de zomer opgeslagen om in de winter gebruikt te worden voor verwarming. Dit gebeurt met een warmtepomp.

Verwarmen en schone lucht tegelijkertijd

Goed ventileren is belangrijk voor een gezond binnenmilieu en voor een energiezuinige woning is het van belang dat je de temperatuur in huis comfortabel houdt. Stoken doen we natuurlijk niet voor buiten. Ventileren en een minimum aan warmte verliezen kan met een warmteterugwinapparaat (WTW). De WTW bestaat uit twee ventilatoren: één om vervuilde lucht naar buiten af te voeren en één om verse buitenlucht naar binnen te plaatsen. Uniek aan dit systeem is dat de afgevoerde binnenlucht, via een warmtewisselaar, voor meer dan 95 % wordt gebruikt om de koude buitenlucht op te warmen. Uiteraard worden de luchtstromen hierbij niet met elkaar vermengd. De vervuilde lucht gaat rechtstreeks naar buiten en de warmte blijft binnen.

Voordelen:
- Vervuilde binnenlucht en vocht worden direct naar buiten afgevoerd.
- Er wordt continu verse lucht in de verschillende ruimtes van uw woning geblazen.
- Er wordt altijd in de juiste hoeveelheden geventileerd onafhankelijk van de weersomstandigheden.
- Warmte uit de afvoerlucht wordt voor meer dan 95% weer in de toevoerlucht gebruikt.
- Dit proces van warmteterugwinning levert een aanzienlijke energiebesparing op. Reken maar uit: als het buiten 2 graden is en binnen 20, dan moet de verse lucht 18 graden verwarmd worden. Met warmteterugwinning is dit maar ongeveer 1 graad.

Lees hier meer over de werking van de verschillende soorten warmtepompen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties