Foto: Bouw_Staal_OK_Huis

Staalframebouw en gietframebouw

Bij gietbouw en staalframebouw zijn vele variaties mogelijk, waardoor een architect een hoge mate van ontwerpvrijheid heeft. Lees meer over deze bouwvormen.

Guido van Loon

Gietbouw in de woningbouw biedt een hoog rendement aan de opdrachtgever, vormvrijheid aan de ontwerper, gering risico aan de bouwer en groot wooncomfort aan de bewoner. Diverse bekistingsystemen zijn inzetbaar voor verschillende woningtypes. Bij gietbouw wordt de draagconstructie op de bouwplaats zelf gemaakt; het beton voor de wanden en vloeren wordt in speciale mallen gegoten. Het gebruik van al dit beton maakt de woning relatief zwaar en vraagt dus ook om een zwaardere fundering. De afbouw kan overigens net als bij de andere bouwtypen op verschillende manieren plaatsvinden.

Ontwerpvrijheid

Gietbouw geeft veel vormvrijheid, waar architecten dol op zijn. Veel bijzondere variaties zijn mogelijk: ronde vormen, overstekken, gevelsprongen, wisselende beukbreedtes, split-levels, vides, grote overspanningen en variërende verdiepingshoogtes. De constructie vormt één geheel, wat voor een constante hoge kwaliteit zorgt en dus een lange levensduur. Om het beton naar de bouwplaats te krijgen is slechts een betonmolen nodig, hierdoor zijn de transportkosten laag. De productiesnelheid is hoog en het proces is beheersbaar, mits een grondige voorbereiding wordt gedaan. Hierdoor is het risico laag. Gietbouw casco's zijn relatief goedkoop. Dit geeft weer meer ruimte in het budget voor esthetische oplossingen.

Staalskeletten

In de woningbouw is het gebruik van staal uitermate divers. Van het afwerken van gevels, daken en de draagbalk boven raam, deur of portiek tot en met de draagconstructie van een complete woning. Misschien denk je bij staalframebouw direct aan de ontwerpen van de befaamde Nederlandse architect Gerrit Rietveld. Hij maakte veelvuldig gebruik van deze bouwmethode. Staalskeletten en stalen kozijnen typeerden de ontwerpen en gebouwen van de architectuurstroming ‘het nieuwe bouwen’. Deze methode werd langzaamaan minder toegepast door de steeds hoger wordende staalprijs, maar komt nu weer helemaal terug.

Stalen casco's 

Staalframebouw combineert de pluspunten van houtskeletbouw en staal: licht van gewicht, maatvast dankzij krimpvrije materialen, weinig gevoelig voor klimaatinvloeden én bestand tegen vocht en schimmels. Ook zijn grotere overspanningen haalbaar. Het is dé oplossing voor jouw bijzondere vormgevingswensen. Een extra onderscheid met prefabbeton is het gewicht en de korte levertijd, omdat er niet met mallen wordt gewerkt. Op de langere termijn zit de winst in de flexibiliteit van een stalen casco. Indeling en afwerking zijn altijd en gemakkelijk te veranderen. De gebruiksduur van woningen wordt verlengd en woningverbeteringen en renovaties van bestaande stalen casco's zijn relatief eenvoudig en kostenefficiënt uit te voeren. Afbouw met bakstenen is goed mogelijk, daarnaast wordt bij het afbouwen ook veel gebruikgemaakt van glas en aluminium.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties