Foto: Zelf-je-huis-ontwerpen

Zelf je huis ontwerpen: vijf handige tips

Je hebt eindelijk een mooi kavel gevonden waar jij je droomhuis wilt gaan bouwen. Maar hoe pak je dat aan? Hier vind je vijf handige tips.

Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een nieuwe woning? En waar begin je eigenlijk mee? Hier vind je vijf handige tips die jou helpen bij de eerste stappen van het ontwerpen van je nieuwe droomhuis.

Kies je favoriete woonstijl

Het eerste wat je moet gaan bepalen is welke woonstijl jouw favoriet is. Hou je van een strakke, moderne inrichting, dan zal dat ook zeker te zien zijn in je bouwstijl. Hetzelfde geldt voor klassieke bouw en zelfs antieke bouw. Je moet eerst zelf je persoonlijke smaak ontdekken en kiezen wat jouw eigen favoriete stijl is voordat je aan de slag kunt. Rij rond door de omgeving, doe inspiratie op verschillende woonwebsites en oriënteer je grondig op de uitstraling die jij wilt bereiken.

Hoe groot moet de woning worden?

Voordat je een gigantisch paleis ontwerpt, is het verstandig na te denken over diverse afmetingen. Daarbij spelen diverse vragen een rol. Hoe groot is het budget? Hoeveel personen moeten gebruik maken van de woning? Hoe groot is het kavel? Wat zijn de regels van de gemeente op die plaats? Pas wanneer je hebt vastgesteld hoe groot de woning moet worden qua woonoppervlak, kun je gaan beginnen met een ontwerp. Daarbij moet opnieuw rekening houden met je bouwstijl. Een klassieke woning met zadeldak heeft vaak een wat groter woonoppervlak nodig omdat een deel van de praktische ruimte wordt beperkt door de vorm van het dak.

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is helemaal ‘in’. Daarbij gaat de overheid hier op korte termijn regels aan verbinden die misschien voor jouw bouwplan ook al gelden. Echter: duurzaam bouwen mag iets duurder zijn dan ‘gewoon’ bouwen, je verdient het geld dubbel en dwars weer terug. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig bijna energie neutraal, wat betekend dat je haast geen energiekosten meer hoeft te betalen.

Raadpleeg een architect

Hoewel je het liefst zelf de touwtjes in handen houdt, is de hulp van een architect bij jou in de buurt in de meeste gevallen onontbeerlijk. In de eerste plaats is hij er handig in om ontwerpen te tekenen, waardoor hij er aanzienlijk minder tijd mee kwijt is dan jij. Daarnaast zijn zijn plannen ook praktisch haalbaar en kan hij precies uitrekenen hoe duur zijn plannen zijn. Maak je zelf alle plannen, dan kom je vaak tijdens de bouw problemen tegen en zullen de kosten vaak wat hoger uitvallen dan je had verwacht. Een architect kost geld, maar verdient dat vaak weer terug aan bespaarde tijd en moeite.

Werk samen naar een perfect ontwerp

Samen met de architect ga je op zoek naar het perfecte ontwerp. Dat betekent niet dat je geen andere bronnen kunt inschakelen. Ga met de plannen en tekeningen langs bij familie en vrienden en vraag ook hun mening. Soms hebben zij verrassende inzichten waar jij en de architect nog niet aan hebben gedacht. Samen maak je pas een écht perfect ontwerp.

Je nieuwe huis moet echt zijn wat je ervan verwacht. Daarom kan het nuttig zijn om op zoek te gaan naar tools waarmee je zelf al schetsmatig een bouwtekening kunt maken. Deze kun je gebruiken om zelf al een idee te krijgen hoe je dingen wilt ontwerpen en bouwen. Dit helpt jou en je architect snel verder naar het plan voor het definitieve ontwerp. Veel succes met de bouw van jouw droomhuis!

Reacties