Foto: inboedelverzekering-1

Het belang van een goede inboedelverzekering

Eindelijk je droomhuis gevonden en het helemaal ingericht naar jouw wens.

Dan moet je er toch niet aan denken dat je ooit te maken krijgt met verlies van of schade aan je bezittingen thuis door diefstal, brand, waterschade of vandalisme? Helaas kan dit iedereen wel eens gebeuren, maar gelukkig kun je je met een goede inboedelverzekering tegen hoge vervangingskosten verzekeren.

Welke spullen zijn verzekerd?

Een inboedelverzekering verzekert roerende zaken in het huishouden die je eigendom zijn. Roerende zaken zijn spullen die je bij een eventuele verhuizing kunt meenemen, en die niet vastzitten aan je huis. Hierbij kun je denken aan meubels zoals tafels en stoelen, apparatuur zoals televisie en laptop, kostbaarheden zoals sieraden en andere zaken zoals kleding. De verzekering is vaak uit te breiden voor zeer kostbare spullen zoals sieraden, kunst en antiek, instrumenten of video-, film- of fotoapparatuur. Omdat het niet zozeer om de woning zelf gaat maar echt om de bezittingen in een huishouden kan een inboedelverzekering door zowel huiseigenaren als huurders worden afgesloten.

Waarop letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering kun je net zoals bijvoorbeeld bij een autoverzekering, kiezen of alleen basisdingen vergoed zijn, of dat je met een allriskverzekering tegen alle van buitenaf inwerkende schadevormen bent verzekerd. De verzekering biedt dekking tot een bepaald bedrag, de zogeheten verzekerde som. De waarde van de inboedel bepaalt in grote mate de verzekeringspremie, maar deze kun je zelf tijdens het afsluiten bepalen. Let er op dat een te hoge inboedelwaarde een hogere premie geeft, maar een te lage waarde kans geeft op onderverzekering. Alhoewel deze niet meer aangepast is in 2017, kun je met behulp van de inboedelwaardemeter toch een inschatting maken van de waarde van je eigendommen. Ook kun je een inboedellijst maken of de waarde van de inboedel laten taxeren. Bij afwijkende risico’s zoals een houten huis, huis met rieten kap of appartement boven een restaurant kan een hogere premiegelden. Je kunt het beste een inboedelverzekering vergelijken om te zien welke verzekeraar de laagste premie en beste voorwaarden bieden in jouw specifieke geval.

Nog meer woonverzekeringen

Naast een inboedelverzekering zijn er nog andere woonverzekeringen die je kunt afsluiten als je niet in financiële problemen wilt komen door vervanging van beschadigde spullen. De eerste is een opstalverzekering die schade door water, storm, brand of inbraak aan het huis dekt, zowel binnen- als buitenshuis. Hierbij kun je denken aan waterschade in de keuken of badkamer of aan houten vloeren. Sommige hypotheekverstrekkers stellen een opstalverzekering verplicht bij de aankoop van een eigen woning. Bij veel verzekeraars kun je als extra optie bij een inboedel- of opstalverzekering ook een glasverzekering afsluiten. Bij deze verzekering zijn vervanging van het materiaal en plaatsingskosten, en soms ook tijdelijke noodoplossingen gedekt als bijvoorbeeld tijdens een storm een koepel of ruit beschadigd raakt.

Reacties