Foto: Welk-soort-spouwmuurisolatie-is-voor-jou-geschikt

Welk soort spouwmuurisolatie is voor jou geschikt?

Je bent op zoek naar een manier om de warmte in huis te houden, het lekker warm te hebben en te houden en om de energiekosten voor het stoken te verlagen.

Guido van Loon

Dan doe je er goed aan om je muren te laten isoleren. Maar het is niet altijd mogelijk om een muur te laten isoleren, want voor het isoleren van een muur heb je een spouwmuur nodig. En als je een spouwmuur hebt, is het nog maar de vraag of deze geïsoleerd kan worden en zo ja, waarmee de spouwmuur geïsoleerd moet worden. In dit blog geven wij meer informatie over het isoleren van een spouwmuur.

Heb ik een spouwmuur?

Allereerst is het goed om te kijken of je wel een spouwmuur hebt, want als je geen spouwmuur hebt kun je het idee van isoleren al snel uit je hoofd zetten. Op de bouwplannen kun je zien of er een spouwmuur aanwezig is. Je ziet dan overduidelijk lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur.

Ook het bouwjaar van de woning is een goede indicator of er spouwmuren aanwezig zijn. Woning van voor 1920 hebben vrijwel nooit een spouwmuur terwijl woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouw vrijwel altijd een spouwmuur hebben. Woningen na 1975 hebben in de basis spouwmuren die ook al geïsoleerd zijn.

Je kunt ook kijken of de afstand tussen de binnen- en buitenmuur 25 centimeter of meer is. Want in dat geval heb je hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur. Ook luchtroosters en aan het type gevelsteen kun je vaak zien of je te maken hebt met een spouwmuur. En je kunt ook altijd de hulp van een professional inschakelen als je er zeker van wilt zijn dat je een spouwmuur hebt.

Welke soorten spouwmuurisolaties zijn er?

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolaties en de meest gebruikte zijn glaswol, EPS parels en PUR schuim. Alle isolatiematerialen hebben zo hun voor- en nadelen.

Glaswol

Zo is glaswol isolatiemateriaal dat niet alleen thermisch, maar ook akoestisch werkt terwijl het een nadeel is dat er voldoende ruimte tussen de binnen- en buitenmuur aanwezig moet zijn om de glaswol aan te brengen. Een voordeel is dat glaswol ook de goedkoopste variant is en goed isoleert.

EPS parels

EPS parels isoleren net iets beter en zijn dan ook iets duurder. Daarnaast zijn EPS parels uitermate geschikt voor kleinere spouwbreedtes. Een nadeel is dat EPS parels minder geschikt zijn om kieren af te dichten.

PUR schuim

PUR schuim isoleert niet alleen het minst goed, maar is ook het duurst om te laten aanbrengen. Daarnaast kun je bij het gebruik van PUR schuim hinder ondervinden, omdat PUR schuim tot enkele uren na het aanbrengen een sterke geur afgeeft.

De spouwmuurisolatie specialist inschakelen

Zelf een muur isoleren is een lastige klus. Zelfs als je enorm handig bent. Daarom is het altijd goed om de hulp van een specialist in te schakelen. Zij kunnen niet alleen bepalen of je spouwmuur geschikt is voor isolatie, maar ze kunnen ook beoordelen of er de nodige voorbereidingen getroffen moeten worden om het isolatiemateriaal aan te brengen. Hoe zij dit doen en waarom dat nodig is lees je op het adviesplatform Isolatie-info.nl.

Reacties