Foto: bad-whirlpool-wellness-1

Whirlpool: ontspannen met krachtige massagejets en weldadige bubbels

Het badritueel beleven we steeds meer. Genieten van het bubbelende warme water, heerlijk schuimpartijen, massagejets en een ontspannend muziekje.

Guido van Loon

Een whirlpool is eigenlijk niet meer dan een bad met warm bruisend water. Dat dit een geneeskundig effect heeft op het lichaam is al bekend sinds de tijd van de oude Grieken, die geregeld baadden in warme bronnen. De whirlpool heeft de werking van deze warme bronnen geoptimaliseerd zodat we ook in deze tijd kunnen genieten van de warmte en gewichteloosheid van het water, verfijnd met heerlijke massages. Het onderscheidend vermogen van de whirlpool ten opzichte van een bad ligt bij de massagemogelijkheden. Uiteraard kun je ook in een whirlpool een heerlijk bad nemen, maar echt speciaal wordt het als je de diverse jets in het bad aanzet. Je geniet dan van een heerlijke ontspannen of juist intensieve massage, daar waar je het nodig hebt.

Massage

Massage is eigenlijk niets meer dan beweging onder een bepaalde druk. Dit kunnen ronddraaiende of pulserende bewegingen zijn. Deze bewegingen worden in de whirlpool nagebootst met behulp van verschillende jets. Dit zijn speciale openingen in het bad waaruit water- of luchtstralen en bubbels komen. De jets zijn verstelbaar in sterkte zodat je kunt kiezen voor een kabbelende stroom tot een krachtige massage. Allemaal met een eigen effect. Doordat de jets, in de meeste modellen, te verstellen zijn, kun je altijd genieten van een massage daar waar je het nodig hebt. De jets in de whirlpool zijn niet alleen gericht op het masseren van je rug. Ook schouders, kuiten en de voeten worden in de massage meegenomen. Wil je genieten van een heerlijke nekmassage? Dan is dit mogelijk, speciale jets worden hiervoor op waterspiegelniveau ingebouwd. Er bestaan zelfs modellen waarbij handpalm- en polsjets zijn geïntegreerd.  Maar hoe komt deze massage dan tot stand? Whirlpools zijn uitgerust met verschillende water- en/of luchtgestuurde jets. Deze masseren het gehele lichaam terwijl je heerlijk kunt ontspannen in het warme water. Via de geïntegreerde jets wordt lucht, water of een combinatie van beide het badwater in geblazen. Er bestaan dus drie verschillende whirlpoolsystemen; deze worden in werking gezet met een elektronisch bedieningspaneel, maar het kan ook voorkomen dat je eenvoudigweg een knop moet omzetten.

Lucht- of spasysteem 

Bij een spasysteem wordt, met behulp van een compressor, warme lucht via jets het bad in geblazen. Hierdoor gaat het water bubbelen. Doordat de lucht wordt voorverwarmd door een verwarmingsspiraal heb je geen last van koude bubbels, het badwater koelt niet snel af en de luchtmassage voelt aangenaam aan. Je geniet dus van een ontspannende en lichte massage, ook wel therapeutische massage genoemd. Met de speciale intervalfunctie kun je de kracht van de bubbels variëren van zacht naar hard en weer terug. De jets bevinden zich in de bodem en de wanden van het bad. 

Water- of hydrosysteem 

Bij het hydrosysteem wordt er badwater aangezogen en vervolgens met kracht, via de jets, het bad weer in gespoten. Hierdoor gaat het badwater niet alleen bubbelen, maar ook circuleren. Je geniet dan van een intensievere massage, ook wel hydromassage genoemd. Doordat je de kracht en de richting van de jets kunt instellen, kun je genieten van een massage daar waar je het nodig hebt. Er is dus sprake van een meer gerichte massage. De kracht van de massage kun je zelf bepalen door extra of juist minder lucht aan de waterstralen toe te voegen (pulseerfunctie). Ook bij dit watersysteem kun je, naast de pulseerfunctie, kiezen voor een intervalfunctie waarbij de pomp achtereenvolgens aan- en 

uitschakelt. Hierbij geldt hoe hoger de waterdoorstroming, hoe intensiever het lichaam wordt gemasseerd, dankzij de harde waterstraal worden alle weefsels en spieren goed bereikt. 

Combi-systeem 

Bij een 'combinatiesysteem' kan naar keuze water en/of lucht in het badwater geblazen worden. Je geniet dan van de voordelen van beide systemen; een stevige massage dankzij het hydrosysteem uitgebreid met heerlijk ontspannende bubbels. De kracht van de bubbels en waterstralen kun je dus zelf bepalen en zijn in te stellen via de display op het bad. Deze is vaak binnen handbereik in de badrand geïntegreerd, je hoeft dus niet het warme water te verlaten om te genieten van een massage op maat. Andere modellen zijn uitgerust met een afstandbediening, deze zorgt voor extra gebruiksgemak.

Waarom een whirlpool?

Door een verblijf in warm water worden de bloedvaten verruimd. De bloedsomloop circuleert sneller waardoor het bloed tot in de uiterste bloedvaten in het lichaam komt. Op deze manier neemt de druk op het hart af en kun je volledig ontspannen. Daarnaast stimuleert het warme water de spieren en door de opwaartse druk van het water haalt het de druk en pijn weg van oververmoeide delen van het lichaam. Zo herstel je sneller van spierpijn, maar ook hoofdpijn kan naar aanleiding van een warm bad genezen. Een intense hydromassage kan reumatische pijn en bepaalde symptomen van suikerziekte verminderen. Kom je 's avond moeilijk in slaap, of heb je andere slaapproblemen? Ook dan is een heerlijk bad voor het slapen gaan aan te raden. Het warme water in combinatie met een massage maakt een heleboel mensen ontspannen en heerlijk rozig. Zo zal in slaap komen geen groot probleem meer zijn. 

Het juiste whirlpoolmodel

Het uitzoeken van de whirlpool begint eigenlijk met het uitzoeken van een bad. Je dient voor jezelf te bepalen wat de plaats is van het bad in de badkamer en aan welke eisen deze moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld een hoekbad of een langwerpige? En wil je het bad inbouwen of ga je toch voor een vrijstaand exemplaar? Net als gewone baden zijn ook whirlpools in verschillende maten en soorten op de markt. Tevens heb je de keuze uit een eenpersoonsbad of kun je gezellig met z'n tweetjes bubbelen. Belangrijk om in de keuze van bad mee te nemen is dat je goed in bad ligt en ook helemaal nat wordt, van hoofd tot tenen. Alleen dan kun je optimaal genieten van de jets. Het bad moet dus groot genoeg zijn zodat je er languit in kunt liggen. Houd ook rekening met de ergonomische vorm van het bad. Zo zit u het lekkerst wanneer de voeten lager zijn geplaatst dan het zitgedeelte. Ook een goede ondersteuning van de rug en armen zijn van belang. Het is niet de bedoeling dat je jezelf schrap moet zetten om er zo voor te zorgen dat je niet 'wegdrijft'. De plaatsing van de jets zijn essentieel voor het functioneren. Bij de keuze in massagestralen dien je er dan ook op toe te zien dat ze daadwerkelijk alle gewenste plekken op je lichaam raken. Je moet je niet in bochten hoeven te wringen om de stralen 'op te vangen'. De functie van de whirlpool gaat dan verloren.

Reinigen van de whirlpool

Het reinigen van de whirlpool heeft niet zo veel voeten in de aarde. Helemaal handig wordt het, wanneer je over een model beschikt dat zichzelf kan reinigen. Je hoeft enkel het bad vol te laten lopen met warm water en hier wat reinigingsmiddel aan toe te voegen, speciaal gericht op het reinigen van een whirlpoolsysteem. Je laat het bad bubbelen en ten slotte het water weglopen. Daarna laat je het bad opnieuw vollopen, maar nu met koud water. Je laat het bad opnieuw bubbelen en weer leeglopen. Tot slot spoel je het bad na met lauw water. Wanneer je bad niet over een zelfreinigingsfunctie beschikt zul je dit zelf moeten doen. Je kunt de whirlpool schoonmaken met een zachte doek of spons en zachte zeep. Je kunt het bad gewoon met behulp van de zachte spons of doek insoppen en afspoelen met lauw schoon water. Gebruik nooit agressieve middelen omdat deze de badkuip kunnen schaden. De buitenkant van het bad kan op dezelfde manier worden gereinigd. Uiteraard moeten niet alleen de filters, maar ook de jets worden gereinigd. Deze kun je gemakkelijk verwijderen door je hand op de buitenste instelring van de jet te plaatsen. Draai nu de ring tegen de klok in totdat deze niet verder meer draait. Oefen wat meer kracht uit op de jet totdat je een klik hoort en de jet loskomt. De jet zelf laat je weken in een emmer gevuld met leidingwater en een speciale cleaner. Door de ondergedompelde jet langzaam rond te draaien stroom het water langs beide uiteinde. Op deze manier wordt de gehele jet gereinigd. Het is voldoende wanneer je de jet tweemaal per jaar reinigt. Zijn er complicaties, als de jet bijvoorbeeld geblokkeerd is, dan dien je de jet uiteraard tussendoor te reinigen. De ring zet je terug door het binnendeel van de jet in de opening te zetten en deze met de wijzers van de klok mee te draaien. Doe dit met lichte druk en je hoort tevens een zachte klik. Dit houdt in dat de jet weer vast zit. Controleer of de sproeier zonder problemen van links naar rechts kan bewegen door enkel het topje van je vinder te gebruiken. Kun je de sproeier lastig draaien, dan dien je hem opnieuw schoon te maken. 

Extra aangenaam

Er zijn diverse manieren die het bubbelen in de whirlpool extra aangenaam maken. Wat dacht je ervan om je rijkelijk te bedelven onder schuim. Let er bij de keuze van olie en zeep wel op dat deze geschikt zijn voor een whirlpoolsysteem. Het kan voorkomen dat gewone badproducten te veel vet bevatten. Dit is goed voor de huid, maar in de leidingen kan het ernstige schade veroorzaken. Wanneer het water afkoelt kunnen de resten zeep zich namelijk ophopen met onder andere verstoppingen tot gevolg. Wanneer een badproduct geschikt is bevonden voor de whirlpool, staat dit aangegeven op de verpakking.  Een extra dimensie geeft het badderen met speciale (led)lichtjes die het badwater opkleuren. Dit wordt ook wel chromotherapie genoemd. Bij sommige whirlpoolbaden kun je speciale lichten laten inbouwen die het water opkleuren. Verschillende kleuren als groen, blauw en geel roepen allemaal een andere emotie op en werken zo heilzaam op het lichaam en de geest. Daarnaast geven ze je badkamer tevens een warme sfeer. De kleuren kun je afzonderlijk activeren, maar ook in een cyclus laten draaien. 

Bubbelen in regen of zonneschijn

Een whirlpool of bubbelbad hoeft niet per definitie in een badkamer te worden geplaatst. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de whirlpool in de tuin te plaatsen. Niet alleen in de zomer, maar juist in de winter kan een warm bad een heilzaam gevoel geven. Een whirlpool voor buiten wordt vaak een spa of jacuzzi genoemd en is bedoeld voor meerdere personen. Zo kun je heerlijk, samen met vrienden of familie, genieten van het luxe gevoel die de spa geeft. Een buitenspa is in verschillende prijsklasse te verkrijgen. De prijzen beginnen rond de 5.000 euro en lopen vanaf hier verder op.  De werking van een spa is exact hetzelfde als de whirlpool voor in de badkamer. Ook hier is het bad uitgerust met diverse water- en luchtjets die zorgen voor een heerlijke ontspanning. Aan de hand van een speciaal display met druktoetsen kun je de massagejets inwerking laten treden en de kracht ervan regelen. Ook kan de warmte van het water en eventuele onderwaterverlichting met het display in werking worden gezet.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties