Foto: Waterontharding

Waterontharder: zorg voor zacht water

Hard leidingwater; het kan funest zijn voor je badkamer. Kies daarom voor een waterontharder.

Guido van Loon

In water zit altijd een bepaalde hoeveelheid kalk. Hoe meer kalk, hoe groter de kans op aanslag, verstopping of extra slijtage. Water met veel kalk wordt ook wel hard water genoemd. Het water in Nederland is niet overal even hard. De hardheid van water kan per gemeente verschillen. Dit komt omdat het leidingwater uit wel 200 verschillende bronnen komt. Zo is het water op de Veluwe zacht terwijl het in andere delen van Nederland juist weer heel hard is. De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk (calcium). Hoe meer kalk hoe harder het water. De hardheid wordt gemeten in Duitse Hardheid (dH). Een goede oplossing voor het tegengaan van kalk in het leidingwater is het ontharden van het water. Onder waterontharding wordt het onttrekken van kalk uit het water verstaan. Door middel van een waterontharder kun je het water eenvoudig verzachten, wat een hoop voordelen oplevert. Het is dan ook aan te raden om, zeker wanneer je bezig bent met de aanleg van je badkamer, te meten hoe hard je leidingwater is.

Waterontharder

De meeste waterontharders werken op basis van ionenwisseling. Deze haalt de mineralen calcium en magnesium, de grootste veroorzakers van kalk, uit het water. De ionenwisselaar wordt aan de hoofdwaterleiding geplaatst. Daarnaast is er een zoutvat nodig. De ionenwisselaar bevat namelijk harskorreltjes die het calcium opvangen. Wanneer de bak verzadigd is, zorgt het zoutvat er automatisch voor dat het zoute water de kalk van de harskorrels spoelt. Het vat moet, afhankelijk van de hoeveelheid water, gemiddeld om de twee maanden bijgevuld worden.

Zacht water

Met een waterontharder ben je verzekerd van zacht water. En dat levert weer een hoop voordelen op. Zo merk je het aan je huid. Je huid voelt na het douchen veel zachter aan. Dat komt doordat er een lager niveau aan zouten in het water zit. Daarbij zul je merken dat je veel minder zeep en shampoo nodig hebt. Met onthard water doe je zelfs langer met je scheermesje, omdat er geen invloed van kalk is. Bovendien is er veel minder schoonmaakmiddel nodig om de badkamer schoon te maken. Na het opdrogen van het water blijft er namelijk geen kalk meer achter op  je douchewand of kraan. Apparaten als een wasmachine, boiler, geiser en thermostaatkraan gaan daarnaast langer mee en je hebt ook nog eens lagere energiekosten doordat kalk verwarmingselementen isoleert. 

Kostenbesparend

Minder kalk betekent ook minder kosten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 15% van de boodschappen ´aan kalk gerelateerd´ is. Het gaat dan voornamelijk om schoonmaakmiddelen. Het gebruik van onthard water zou een besparing van 75% op deze middelen opleveren. Als mensen bijvoorbeeld elke week voor € 100,- boodschappen doen dan kan op jaarbasis € 585,- verdiend worden. Behalve dat een wateronderharder kostenbesparend is, is het extra comfort een zeer belangrijk voordeel. Je zult versteld staan van de toegenomen kwaliteit van het water. We staan er normaal gesproken niet bij stil, maar het leidingwater blijkt nog velen malen beter te kunnen. Pas wanneer je thuis een waterontharder hebt staan, merk je wat je al die jaren gemist heeft.

Test zelf je water

Je kunt de hardheid van je water zelf testen, bijvoorbeeld met een teststrookje die bij fabrikanten van waterontharders te bestellen zijn. Afhankelijk van de hardheid van het water zullen één of meerdere vlakjes verkleuren van groen naar rood. Bij het gebruik van een waterontharder moeten alle vlakjes groen blijven. Er treedt dan namelijk geen variatie in de hardheid op.

Wil je meer informatie over waterontharders?

Kijk ook eens bij deze bedrijven:
Aquasoft
AquaCell
Sensorsoft
Quality water

Reacties