Foto: badkamer_kraan_1

Badkamerkraan: laat het water stromen

Water staat centraal in de badkamer. De badkamerkraan vormt daarom een grote inspiratiebron voor de ontwerpers.

Guido van Loon

Water staat centraal in de badkamer. De badkamerkraan vormt daarom een grote inspiratiebron voor de ontwerpers.Tal van mooie, functionele en unieke kraanontwerpen maken de badkamer compleet. Zowel voor de douche, het bad als de wastafel zijn de kranen echte eyecatchers. De plaats van de kraan is bepalend voor het gebruikersgemak. Het kraanhuis, oftewel de body, bepaalt het uiterlijk van de kraan. Deze kan groot, klein, robuust, subtiel, strak of bol vormgegeven zijn. De plaats van de kraan is niet meer standaard het wastafelblad, ook wandmontage en vloermodellen zien we steeds vaker.

De trend is...

Op wandmontage ligt de laatste tijd het accent. Dit laat meer ruimte vrij op de wastafel. Houd er wel rekening mee dat een kraan aan de wand vaak niet draaibaar is. De zogenaamde highrisers, wastafelkranen met een extra hoge uitloop, zijn ontwikkeld voor opzetwaskommen, zodat ze gewoon op het wastafelblad geplaatst kunnen worden en toch hoog genoeg boven de wasbak uitkomen. Ook zijn er vloerkranen, geschikt voor vrijstaande baden en (kolom)wastafels. Deze lange modellen ogen heel bijzonder in de badkamer.

Stijlen ter inspiratie

Qua vormgeving volgen kranen de algemene badkamertrends: ze zijn dus of rond en vloeiend, of juist strak en kubistisch. Strak modern met een vleugje retro uit de jaren '20 zien we ook veel. Denk daarbij aan de populaire kranen met kruisgrepen. In het nostalgische segment zijn victoriaans, jugendstil en art deco de grote inspiratiebronnen. De romantici onder ons vallen waarschijnlijk voor de nostalgische stijl van het Romeinse badhuis in de vorm van muuruitlopen, elegante schaaluitlopen en cascade (waterval) taps. Bij de kranen met open uitloop stroomt het water zichtbaar, via een open geultje, uit de kraan, wat doet denken aan een klaterend bergbeekje.

Gebruikersgemak

De uitloop van een wastafelkraan moet een zodanige vorm hebben dat je gemakkelijk handen, gezicht en haren kunt wassen. Let er dus op dat hij hoog genoeg is, en vooral draaibaar. Het is aan te raden om het mondstuk van de uitloop te voorzien van een straalbreker (perlator), dit voorkomt spatten. Met een waste, aangebracht op het kraanhuis, kun je de afvoer van de wasbak afsluiten.

Vier soorten

We onderscheiden vier soorten kranen: eengreepskranen, tweegreepskranen, driegatskranen en thermostaatkranen. Bij eengreepskranen kan de watertemperatuur en de waterhoeveelheid met een hand worden geregeld, door de greep naar links, rechts, boven en beneden te bewegen. Bij de traditionele tweegreepskranen moet de juiste watertemperatuur gemengd worden door aan de twee knoppen te draaien. Bij driegatsmengkranen worden de knoppen afzonderlijk op de wastafel of badrand geplaatst. Modern vormgegeven uitvoeringen hebben een knop, greep of beugel voor het mengen en het regelen van de hoeveelheid. Thermostaatkranen zijn vooral erg handig in douche en bad. Stel vooraf de temperatuur en de hoeveelheid water in. Bij het opendraaien van de kraan heb je direct de juiste temperatuur. Dit bespaart energie, tijd en water.

Besparing

Water- en energiebesparing is een ander belangrijk aspect voor de ontwerpers. Zo hebben steeds meer moderne kranen een binnenwerk met waterrem en temperatuurbegrenzer die beschermt tegen mogelijk verbranden. Ook elektrische kranen met sensorbediening zijn vaak ideaal; even langs de sensor strijken en het water begint vanzelf te stromen. Erg hygiënisch en nooit meer vuile knoppen. Handig: bij sommige kranen blijft de eenmaal ingestelde temperatuur en doorstroom opgeslagen in het geheugen. De spaarzame kraan is uitgerust met twee bedieningszones: een spaarzone en een comfortzone. Zodra de kraan aangezet wordt, begint deze automatisch in de spaarstand met een begrensd watergebruik. Zo wordt een waterbesparing van circa 50% bereikt en niet onnodig warm water getapt. Wie meer water wil, kiest bewust voor de comfortzone voor de maximale watercapaciteit.

 

Chroom of roestvaststaal 

Qua materialen staat glanzend chroom nog altijd aan kop, op de voet gevolgd door roestvaststaal. Maar er is meer keus: mat-chroom, zwart-chroom, wit-chroom, verguld, zilverkleurig, vernikkeld of bi-color combinaties daarvan. In het klassieke segment vinden we nog authentieke brons- en koperkleuren. Een goed fabricaat onderscheidt zich door een stukje technologie. Innovatieve toepassingen zorgen dat afzetting van kalk en vuil nauwelijks een kans krijgt. Bij andere modellen kan de body worden gedemonteerd voor eventuele reparaties.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
Anderen bekeken ook