Foto: kinderkamer-opgeruimd

Een opgeruimde kinderkamer

In kinderkamers kan en mag alles! Opruimen is wat minder leuk, maar met wat handige opbergers is de kinderkamer zo weer aan kant. Lees hier tips.

Guido van Loon

Bron: Bibelotte

Kinderen leren meer van wat ze zien dan van wat ze horen; dus als je huis rommelig is, dan zal de kinderkamer ook niet echt netjes zijn. Probeer het goede voorbeeld te geven! Met de aanschaf van een aantal handige opbergers, geselecteerd op verschillende soorten en maten speelgoed is al het speelgoed makkelijk en snel op te ruimen, ook door de kinderen zelf!

Richt zones in

Door middel van het instellen van zones help je je kind om te begrijpen dat er voor alles een juiste plek is. Ook maakt het voor het kind gemakkelijker om spullen in de juiste zone op te bergen en om verantwoordelijk om te gaan met hun eigen plek. Richt zones in voor de favoriete bezigheden van je kind (lezen, knutselen, bouwen etc). Wees daarna creatief in het aanduiden van die zone met behulp van een label en laat je kind meehelpen! Zorg ervoor dat de planken, dozen en kratten wel goed toegankelijk zijn voor je kind.

Beperk het speelgoed

In heel veel huizen is er een explosie van speelgoed, speelgoedbeesten, elektronica, noem het maar op. Bepaal een limiet aan het aantal speelgoedartikelen dat je kind mag hebben. Geef ze twee of drie kisten voor hun speelgoed. Zijn de kisten vol, dan mogen er geen nieuwe speelgoedartikelen bij komen tot er een artikel van dezelfde grootte is verwijderd en bijvoorbeeld is gedoneerd aan een goed doel. Zo leert je kind dat het goed is om te geven en wat er belangrijk is voor hem of haar. Gooi speelgoed dat stuk is direct weg en sorteer het speelgoed af en toe, doe het meteen weg als je kind te groot wordt voor bepaald speelgoed.

Handige opbergers

Begin bij het begin, zorg dat de kinderkamer goed is uitgerust. Een babykamer vereist natuurlijk heel ander meubilair dan een kamer waar een kind zelf in speelt en waar al zijn of haar speelgoed ligt. En een tienerkamer heeft weer andere opbergmogelijkheden nodig. Let hierop bij de aanschaf van meubels. Er zijn veel mogellijkheden in de zogeheten doorgroeikamers, zodat je niet om de paar jaar een nieuw kinderkamerinterieur hoeft aan te schaffen. Probeer de kamer zo goed mogelijk in te richten en maak gebruik van hoeken, nissen en knieschotten door er een kast van te maken. Hierdoor ontstaat redelijk eenvoudig ontzettend veel opbergruimte die anders toch niet werd benut. Ook de ouderwetse dekenkist is een prima opberger en het staat ook nog erg gezellig!

Multifunctionele meubelen

Tegenwoordig is er natuurlijk een grote collectie multifunctionele meubelen verkrijgbaar voor de kinderkamer. Een hoogslaper geeft ruimte onder het bed om een bureau en kasten kwijt te kunnen, zo combineert u verschillende functies op maar een paar vierkante meter. En denk ook eens aan het aanschaffen van een commode, die je gemakkelijk ombouwt naar een bureau. Zo groeit de kinderkamer met je kind mee.

Vaste prik  

Grenzen stellen helpt je om troep tegen te gaan, ook het opstellen van vaste afspraken op vaste tijden. Prik elke dag of na elke activiteit een bepaalde tijd waarin kinderen hun spullen opbergen en maak het leuk om te doen! Zo leren je spruiten iets over persoonlijke verantwoordelijkheid, de beginselen van georganiseerd opruimen en hoe ze kunnen helpen met simpele huishoudtaken.

Of ook een leuke tip: maak een speelgoedzak voor elke dag van de week. Een lap stof met een touwtje erdoor, even aan elkaar stikken en schrijf de dagen van de week op de zak met een textielstift. Vul de zakken met verschillende soorten speelgoed. Hang de tassen op aan een rek of hang ze uit het zicht van de kinderen. Elke dag krijgen ze een andere zak, met daarin dus elke dag weer ander speelgoed. Is de zak van dinsdag niet opgeruimd? Dan krijgen ze niet de tas van woensdag! Zo leren ze meteen ook de dagen van de week…

Bewaar niet elk kunstwerk!  

Hoe bepaal je wat je bewaart en wat je wegdoet? Maak er een ceremonie van voor je kind. Ga bijvoorbeeld eens bij het begin van elke vakantie samen met je kind de stapel met tekeningen, schilderijen en knutselprojecten na en vraag aan je kind welke zij het mooiste vinden. Kies er een uit die je in een lijstje doet en ophangt aan de muur en bewaar er drie of vier voor later. En zorg ervoor dat die kunstwerkjes goed bewaard worden; heel erg leuk voor als ze later groot zijn!

Puberen…

Elke ouder met puberende kinderen herkent het; een ontplofte kamer. Hoe kan dat? Kinderen in de puberjaren gaan zich fundamentele vragen stellen over zichzelf. De zoektocht naar hun eigen identiteit begint en vaak zijn ze op zoek naar een ‘eigen plek’. De kamer wordt dan het territorium en de eigen wereld, waar je kind zich kan wijden aan zijn of haar eigen activiteiten. ‘Kom niet op mijn terrein!’ is dan hun boodschap. Hoe ga je daarmee om? Sommige ouders gaan gewoon niet meer de kamer van hun kind binnen. Anderen leggen een bepaalde gedragscode op met enkele algemene principes. Leg deze regels wel samen met je kind vast. Houd ook in je achterhoofd dat het geen zin heeft je kwaad te maken. Ruim ook niet op in de plaats van je kind of als je kind niet thuis is. Zelfs als je dat doet met de beste bedoelingen, zal je kind het aanvoelen als een inbreuk op zijn of haar privé-leven. 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties